«Εργαζόμαστε πάνω σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία οπωσδήποτε, θα εφαρμοστούν πριν το τέλος του έτους» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο κ. Ρέγκλινγκ στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν από τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών» υποστήριξε με νόημα.
Ο ίδιος ωστόσο, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει μία «έμμεση επιβάρυνση», καθώς η επιμήκυνση των ωριμάνσεων, ουσιαστικά, μεταθέτει στο μέλλον, τους κινδύνους μη αποπληρωμής των ομολόγων. «Από αυτή την άποψη, πράγματι, πρόκειται για ένα έμμεσο κόστος» σημείωσε, ενδεικτικά.
Όσον αφορά τον ιταλικό τραπεζικό τομέα, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για ένα «παλιό πρόβλημα, το οποίο δεν προκλήθηκε εξαιτίας του Brexit». «Γνωρίζαμε εξ αρχής το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία» σημείωσε.
Ο ίδιος εμφανίστηκε «αρνητικός» στο ενδεχόμενο χρήσης δημόσιου χρήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επικαλούμενος τους αυστηρούς κανόνες της Ε.Ε. και του Ενιαίο Μηχανισμού Εποπτείας. «Δεν ξέρω ποιες είναι οι προθέσεις της Ιταλίας, αλλά υπάρχουν κοινοί κανόνες, τους οποίους πρέπει όλοι να σεβαστούμε» έσπευσε να επισημάνει.
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του Brexit, ο επικεφαλής του ESM εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αποσαφηνίζοντας ότι δεν «βλέπει» συγκεκριμένα προβλήματα στην περιφέρεια ή την ευρωπαϊκή ήπειρο, στο σύνολό της. «Οπωσδήποτε θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές συνέπειες, οι οποία όμως, θα είναι σαφώς πιο μικρές από τις συνέπειες στην ίδια τη Βρετανία» εξήγησε, καταλήγοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr