Ειδικότερα, αλλαγές στο νόμο Δένδια και στο ευρύτερο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών θα πρέπει να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις, ως τον προσεχή Οκτώβριο.
Ενδεικτικό μάλιστα της βαρύτητας που δίνεται ότι, σε αντίθεση με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει, το τελικό κείμενο περιγράφει τους βασικούς άξονες των αλλαγών που πρέπει να επέλθουν, ορίζοντας έτσι και την περίμετρο στην οποία πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αλλά και με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Οικονομίας, έχει αποφασισθεί η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Νόμου Δένδια (σ.σ. σήμερα αφορά επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ) με την ένταξη σε αυτόν του συνόλου των επιχειρήσεων δηλαδή και των μεγάλων, την παράταση της εφαρμογής του και τη ρύθμιση όλου του πακέτου των χρεών. Δηλαδή μέσα από τη δημιουργία κατάλληλου πλαισίου εξωδικαστικών συμβιβασμών για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προς προμηθευτές. Πλαίσιο το οποίο πρέπει να "κλειδώσει" μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου τον Οκτώβριο να προωθηθούν οι νομοθετικές τροποποιήσεις.
Στο κείμενο αναφέρεται πάντως ότι στον μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους «θα υπάγονται όλα τα στοιχεία του χρέους, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου». Διατύπωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι θεσμοί να ζητήσουν κούρεμα χρέους και για το αρχικό κεφάλαιο οφειλής προς Ταμεία και εφορία, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να εισάγει βασικές αρχές για την αξιολόγηση βιωσιμότητας και τη συγκρότηση προτάσεων αναδιάρθρωσης χρέους. Στην παραπάνω κατεύθυνση θα συμβάλει η εγκαθίδρυση μηχανισμών συντονισμού και λήψης αποφάσεων, τόσο μεταξύ των τραπεζών, όσο και μεταξύ τραπεζών - Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει ήδη προτείνει μηχανισμό συντονισμού και λήψης αποφάσεων (forum) μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που όμως κρίνονται βιώσιμες, ενώ στήνεται συντονιστικός μηχανισμός από ΤτΕ και ΓΓΔΕ για τους μεγάλους οφειλέτες Δημοσίου και τραπεζών.
Τέλος, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εισάγει τη δυνατότητα fast track δικαστικής έγκρισης για συμφωνίες αναδιάρθρωσης και να διευκολύνει την έναρξη διαδικασιών εκκαθάρισης σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα συμφωνημένα σχέδια αναδιάρθρωσης, ή αν ο οφειλέτης έχει αξιολογηθεί ως μη βιώσιμος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr