«Τους στόχους μας τους πετύχαμε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εκταμίευση» σημείωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι του κάνουν φοβερή εντύπωση όσα γράφονται στην Ελλάδα, τα οποία έχουν μεγάλη απόκλιση από τις αποφάσεις του Eurogroup.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι αυτό έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου. Σημείωσε ότι, ως αποτέλεσμα, έχουμε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός.
Αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί», για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες.
«Όταν θα λέμε ότι θα ληφθεί αυτό το μέτρο, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού οικονομικών γιατί ο ορισμός του τι χρειάζεται είναι μέσα στο κείμενο», υπογράμμισε.
«Στο Eurogroup είχαμε σημαντικά αποτελέσματα για το χρέος, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Βραχυπρόθεσμα, το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ αυτού του χρέους. Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αλλαγές στο τι πληρώνουμε.
Μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2018 υπάρχει δέσμη μέτρων, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP που για μήνες η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι χαθήκαν αυτά τα λεφτά, για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα, θα υπάρξουν και εξαγορές σε κομμάτια του παλιού χρέους- είτε του ΔΝΤ είτε άλλα, ενώ θα υπάρξουν μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος. Βασικό κριτήριο θα είναι το αν η ελληνική οικονομία μπορεί να να χρηματοδοτήσει το χρέος», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
«Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018, «κόφτης» δηλαδή που θα κάνει και μακροπρόθεσμα περιορισμό του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, επιμένοντας ότι αυτό δεν θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού, αλλά στη βάση του πώς μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει το χρέος.
Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι το Ταμείο έχει τη βούληση να είναι παρόν.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός άφησε ανοικτό το θέμα των διορθώσεων ανάλογα της πορείας του προγράμματος στο προσχέδιο του προυπολογισμού τον Οκτώβρη. Παράλληλα, τόνισε ότι συζητάται με τους θεσμούς η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης.
«Δεν θα υπάρξει αναδρομική πληρωμή του ΕΚΑΣ, θα βρεθούν από άλλου τα χρήματα», διαβεβαίωσε μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος.
Χουλιαράκης: Χωρίς άλλα μέτρα μέχρι το 2018
«Κλείνει ένας κύκλος», σημείωσε ο αν. υπουργός Οικονοκικών, Γ. Χουλιαράκης, χαρακτηρίζοντας ως την πλέον σημαντική την τελευταία αξιολόγηση.
Όπως είπε δε θα υπάρξει ανάγκη για άλλα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος, ενώ εισρέουν ποσά ίσα με το 2% του ΑΕΠ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου. Λειτουργούν (τα 2,8 δις τιυ Ιουνίου και τα 1,7 δις πιθανόν το Νοέμβριο) ως αντιστάθμισμα για τα υφεσιακά μέτρα που λάβαμε.
Με την αυξημένη κατανάλωση και την έμφαση σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως και με την ολοκλήρωση επενδύσεων, θα δοθεί μήνυμα ανάκαμψης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου θα είναι κάτω από το όριο του 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2038, ενώ τόνισε ότι πριν την κρίση οι ανάγκες εξυπηρέτησης ξεπερνούσαν το 25%.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας να υπάρξει από την Αύγουστο ενιαία κλίμακα ΦΠΑ, κάτι που ψήφισαν όλα τα κόμματα. Μάλιστα, σχολίασε ότι δεν είναι αποτελεσματική η έκπτωση ΦΠΑ για στήριξη νησιών.
Όπως τόνισε μάλιστα, ο κ. Χουλιαράκης, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017. «Δεν θα βιαστούμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε.
«Ο "κόφτης" έχει ημερομηνία λήξης το 2019», ανέφερε επίσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr