Με τη διαδικασία διευθέτησης διαφορών δίνεται η δυνατότητα στις ελεγχόμενες από την ΕΠΑΝΤ επιχειρήσεις να συμβιβαστούν παραδεχόμενες τη συμμετοχή τους στην αποδιδόμενη παράβαση. Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην απλοποίηση και την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών και στον περιορισμό του αριθμού και του εύρους των προσφυγών που ασκούνται εν συνεχεία ενώπιον των δικαστηρίων.
Ειδικότερα, όπως ορίζει το σ/ν με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία λαμβάνεται σε Ολομέλεια, μπορεί να θεσπιστεί διαδικασία διευθέτησης διαφορών για τις επιχειρήσεις που παραδέχονται τη συμμετοχή στην αποδιδόμενη σε αυτούς οριζόντια σύμπραξη.
Στη διαδικασία διευθέτησης, θα προβλέπεται υποχρεωτικά η παραδοχή από τον ελεγχόμενο της αποδιδόμενης σε αυτόν παράβασης ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση της διαφοράς. Εάν τελικά η διευθέτηση δεν επιτευχθεί, τότε η τυχόν δήλωση του ελεγχόμενου περί παραδοχής της παράβασης, όπως περιλαμβάνεται στις παρατηρήσεις που υπέβαλε, θεωρείται ανακληθείσα και δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ούτε από την Επιτροπή ούτε από τα δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία διευθέτησης θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διευθέτησης και η δυνατότητα ή μη αξιοποίησης των δηλώσεων και αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν από τα μέρη κατά τη διαδικασία αυτή, με την επιφύλαξη των σχετικών ενωσιακών διατάξεων.
Σε περίπτωση διευθέτησης της διαφοράς, όπως προαναφέρθηκε, η Επιτροπή μπορεί να μειώσει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, ωστόσο η μείωση που θα προβλεφθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του προστίμου που θα επιβαλλόταν σε περίπτωση μη διευθέτησης της διαφοράς.
Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο μπαίνει πλαφόν ως προς τις αμοιβές των εξωτερικών δικηγόρων, οι οποίες σε ετήσια βάση δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, ενώ επανέρχεται η τετραετής θητεία του γενικού διευθυντή της Επιτροπής, από τριετής που προέβλεπε ο νόμος 4346/2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr