Η Ελλάδα προσδοκά να οριστικοποιηθούν τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας επί της αρχής, ενώ διεξοδικά αναμένεται να αναλυθεί το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής, ο επονομαζόμενος «κόφτης».
Αν ωστόσο δεν επέλθει κάποια σύγκλιση αύριο, τότε το τεχνικό μέρος της συμφωνίας μπορεί να ολοκληρωθεί σε νέο EWG που κατά πάσα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου, δηλ. μία ημέρα πριν από την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μηχανισμός παρακολούθησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί ζητούν να δημιουργηθεί/ενισχυθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της εκκαθάρισης των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, οι οποίες και πάλι εκτοξεύθηκαν: έφτασαν στα 5,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου καταγράφοντας μία έκρηξη 888 εκατ. ευρώ σε τρεις μήνες λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό που τελεί υπό οριστικοποίηση μαζί με τα κείμενα του μνημονίου, τα "φέσια" θα αποπληρωθούν –στο καλό σενάριο- έως τον Ιούνιο του 2017 (αντί για τον προσεχή Μάρτιο που υπολογιζόταν αρχικά από τη δανειακή σύμβαση).
Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι όλες οι επόμενες τρίμηνες αξιολογήσεις δεν θα καθυστερήσουν. Αν αυτό συμβεί -όπως τώρα- τότε και πάλι ο ορίζοντας θα μεταφερθεί προς τα πίσω.
Στο τραπέζι των θεσμών σύμφωνα με πληροφορίες τίθεται και ένα άλλο θέμα: η εφαρμογή της Οδηγίας περί καθυστερήσεων στις πληρωμές που έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο. Προβλέπει "τόκο" περί το 7-8% σε ετήσια βάση που θα πρέπει να δίνει το κράτος για χρέη προς επιχειρήσεις αν βέβαια αυτές διεκδικήσουν το θέμα.
Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Αν σε αυτές προστεθούν και οι οφειλές μικρότερης διάρκειας, τότε εκτιμάται πως η κατάσταση από τον Μάρτιο και μετά θα είναι χειρότερη λόγω της στάσης πληρωμών...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr