Όπως είπε ο κ. Σταθάκης "όταν παγκοσμίως πραγματοποιούνται 4 τρισ. ευρώ, επενδύσεις κατ΄έτος τότε η πάταξη της φοροδιαφυγής, μετατρέπεται σε ένα τεράστιο θέμα.
Τα κράτη μέλη πρέπει να συντονιστούν, ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, αν και έχει σημειώσει πρόοδο και από την 57η θεση, κατήλθε στη 46η, αυτή (η πρόοδος) δεν είναι ικανοποιητική, καθώς η χώρα παραμένει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των προηγμένων χωρών. «Πρέπει όμως να γίνουν αρκετά» σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων που εντάσσονται στο πλαίσιο τεσσάρων βασικών παρεμβάσεων.
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι εξής:
1 . Οι δημόσιες συμβάσεις, που όπως είπε ο κ. Σταθάκης αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο βελτιώνεται το πλαίσιο διεξαγωγής τους και ως προς τη διαφάνεια και ως προς την πρόσβαση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
2. Το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό,σ το πλαίσιο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, έχει εισαχθεί μια σειρά καινοτομιών, που ενισχύουν τη διαφάνεια.
3.Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που επίσης εισάγει διαδικασιες διαφάνειας.
4. Το σχέδιο για τη δημοσιότητα των δράσεων εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.
Στις ενέργειες τη κυβέρνησης στο θέμα καταπολέμησης της διαφθορας αναφέρθηκε αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση προτίθεται να συλλέξει και να κωδικοποίησει τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρηματίες τα τελευταία πέντε και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα το "πρώτο πακέτο" στοιχείων.
Όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις από τον ΟΟΣΑ συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας ένα εντυπο με το οποίο ζητάει να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας (διεθνούς ή εγχώριας) που έπεσαν στην ανίληψή τους την τελευταία πενταετία και αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημερωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν αντίστοιχα όλα τα γραφεία εξωτερικού αλλά αντίστοιχη ενημέρωση έχει ζητηθεί και από τα γραφεία του Εθνικού Οργανσιμού Τουρισμού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Κωνσταντίνος Μπακούρης ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των ανεεπτυγμένων χωρών, είναι ο βασικοι υπευθυνοι για τα φαινόμενα δωροδοκίας.πο ανεπτυγμένες χώρες είναι υπεύθυνοι για φαινόμενα δωροδοκίας Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα τρίτο των ποσοστών δωροδοκίας, κατευθύνεται σε δημόσιους υπαλληλους κυρίως μέσω των κρατικών προμηθειων (2/3 του συνόλου) ενώ έχουν εντοπιστεί φαινόμενα δωροδοκίας υψηλόβαθμων στελεχών όπως πρωθυπουργοί κι υπουργοί στο 5% του συνόλου οι οποίοι όμως πήραν 11% του ποσού δωροδοκίας.
Ο κ. Μπακούρης ανακοίνωσε ότι η Αρχή σχεδιάζει την ίδρυση ενός φόρουμ για την εταιρική διακυβέρνηση που θα προωθούνται από εκεί καλές πρακτικές και εργαλεία προς τις επιχειρησεις "που θέλουν να γίνουν πυρήνας αλλαγής".
Στον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια ύψους 168 εκατ. δολαρίων (που πρέπει να αξιοποιηθούν έως το τέλος του 2017) για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχουν καταβληθεί από τη Siemens (λόγω του σκανδάλου) αναφέρθηκε ο ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ Drago Kos.
Ο κ. Kos χαρακτήρισε τη χώρα “ως ωραία κοιμωμένη» σημειώνοντας ότι μπορεί να κάνει αρκετά ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τόνισε επίσης, ότι τα φαινόμενα διαφθοράς, παρατηρούνται κυρίως σε ανεπτυγμένες χώες, σημειώνοντας ότι και οι σκανδιναυικές χώρες που θεωρούνται υπεράνω υποψίας τα φαινόμενα της διαφρθοράς, είναι πολύ υψηλά.
Τέλος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μιχαλος ανέφερε ότι η πάταξη της διακρατικής διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές είναι μια πρακτική που οι συνέπειές της αφορούν άλλους και όχι την εθνική οικονομία, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και πλήττει καίρια τη φήμη και την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου η εξωστρέφεια αποτελεί ζωτικής σημασίας ζητούμενο.
"Η αδυναμία πάταξης των φαινομένων διακρατικής διαφθοράς πλήττει τις επιχειρήσεις όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ηθικά. Απαιτείται, λοιπόν, κατ’ αρχήν η εντατικοποίηση των δράσεων για την αποτροπή, για τον εντοπισμό και την επιβολή των απαραίτητων κυρώσεων και η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από τη συνεργασία της πολιτείας, της επιχειρηματικής κοινότητας, των διεθνών οργανισμών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr