Σύμφωνα με την τροπολογία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία ορίζεται ενιαίος φορολογικός συντελεστής 29% που σημαίνει επιβαρύνσεις για τις περισσότερες από αυτές. Παράλληλα, περιορίζονται οι απαλλαγές φόρου για τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη Τύπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει στη Βουλή διάταξη για χαμηλότερο αφορολόγητο από τα 9.091 ευρώ που προέβλεπε το νομοσχέδιο. Η τροπολογία που κατατέθηκε τώρα όμως προβλέπει ότι το βασικό αφορολόγητο, δηλαδή αυτό για άγαμους, για έγγαμους χωρίς παιδιά και για τις γυναίκες συζύγους σε ζευγάρια (δηλαδή για την πλειονότητα των μισθωτών) περιορίζεται στα 8.636 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή η έκπτωση φόρου που χορηγείται στο φόρο που προκύπτει από την κλίμακα για το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, από 2.100 ευρώ που είναι σήμερα μειώνεται σε:
- 1.900 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που είναι άγαμοι ή δεν έχουν παιδιά καθώς και για τις συζύγους. Η έκπτωση αυτή μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
- 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο που μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.863 ευρώ
- 2.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο προστατευόμενα τέκνα που μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.091 ευρώ
- 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 9.545 (όσο δηλαδή ήταν και για τα εισοδήματα του 2015)
Από την τροπολογία αυτή μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά, όσοι έχουν ένα παιδί ενώ θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και για τις συζύγους στα ζευγάρια με παιδιά αφού φορολογούνται ως μισθωτοί χωρίς παιδιά.
Ο τρόπος απομείωσης της έκπτωσης φόρου ανάλογα με την αύξηση του εισοδήματος δεν αλλάζει. Έτσι η έκπτωση φόρου δίνεται ολόκληρη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή αγροτικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος. Έτσι για παράδειγμα ένας μισθωτός χωρίς παιδιά που έχει ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 1.890 ευρώ.
Φόρος στις αγροτικές επιδοτήσεις
Με την ίδια τροπολογία ξεκαθαρίζεται και το καθεστώς για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα η βασική ενίσχυση του πυλώνα 1 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις κατά το ποσό που ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
Συντελεστής 29% για όλες τις εταιρείες
Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως συντελεστής φορολόγησης το 29% για τις παρακάτω νομικές οντότητες
- οι προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή,
- τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου,
- συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών,
- κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,
- κοινοπραξίες,
- οι νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις.
Με βάση την προηγούμενη διατύπωση του νομοσχεδίου οι παραπάνω νομικές οντότητες φορολογούνταν με συντελεστή 26% για τα κέρδη τους έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το τμήμα των κερδών τους πάνω από 50.000 ευρώ.
- Tropologia_Meiwsh_aforologhtou.pdf (133 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr