Δίνοντας έτσι συνέχεια στην άτυπη κόντρα του υπουργείου με το ΔΝΤ, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ότι το Ταμείο «καθυστέρησε κατά 15 μέρες την επάνοδο των Θεσμών στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Η κατάσταση θέλουν να φτάσει στο αμήν. Να είναι (σσ. η Ελλάδα) στο χείλος του γκρεμού».
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε τους θεσμούς για έλλειψη συναίσθησης της κατάστασης. Έκανε δε λόγο για συνεχή αβεβαιότητα «η οποία είναι καταστροφική» και επισήμανε ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και προχωρά στην εφαρμογή του μνημονίου.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, υπήρξαν ακραία κρούσματα. «Τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών μας έχουν κατ επανάληψη ζητήσει να καθυστερήσουμε για λίγες μέρες την καταβολή μισθών και συντάξεων», εξηγώντας ότι αυτή ήταν η απάντηση όταν η ελληνική πλευρά έλεγε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά η κατάσταση εξ' ορισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πληρώσουμε για τόκους και χρεολύσια 4 δισ. ευρώ σε 4 μήνες, έχοντας «έσοδα τριών μηνών και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, παρότι δεν υπάρχει πολιτική στάσης πληρωμών».
Ο κ. Κουτεντάκης πρόσθεσε ότι η υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο δίμηνο κατά 2 δισ. ευρώ περίπου, εν μέρει μόνο θα διατηρηθεί, καθώς οφείλεται και σε συγκυριακούς παράγοντες καθυστέρησης απόδοσης πληρωμών προς αγρότες προς τον κοινωνικό προϋπολογισμό και άλλους φορείς. «Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών χωρίς νέο δανεισμό και με ανακύκλωση χρεών», ανέφερε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εξηγώντας πως υπάρχει ανάγκη για νέα δόση.
Μάλιστα, ο κ. Κουτεντάκης έκανε λόγο για «συμπεριφορά Σάιλοκ», αναφερόμενος στην τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο. «Πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους Θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη», είπε αναφερόμενος στην καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης.
Κατήγγειλε ότι «από πέρυσι τον Αύγουστο είχε συμφωνηθεί να εκταμιευτούν ποσά για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά δεν τα είδαμε ποτέ», και έκανε λόγο για 500 εκατ. ευρώ που ήρθαν τον Αύγουστο του 2015.
«Τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν», πρόσθεσε και ανέφερε ότι «μας κάνουν αντ' αυτού συστάσεις για τις δαπάνες που πρέπει να κόψουμε».
Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καταλάβει αν θέλει ή δεν θέλει να μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Αν θέλει να μείνει στην αξιολόγηση, στο πρόγραμμα, τι θέλει ακριβώς να κάνει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr