Χρονιά «κοσμογονικών» αλλαγών χαρακτήρισε ο κ. Μωραϊτάκης το 2007 για τον χρηματοπιστωτικό τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού εντός του έτους τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να ενσωματώσουν στα εθνικά δίκαιά τους σειρά κοινοτικών οδηγιών με προεξάρχουσα την MIFID, που ως σκοπό έχουν αφενός την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφετέρου την προαγωγή αποτελεσματικότερου ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων στις αγορές και τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών. Ο κ. Μωραϊτάκης τόνισε ότι η προστασία των επενδυτών δεν είναι η μείωση της προμήθειας κατά ολίγα basispoints αλλά ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός με συμμετοχή όσων περισσότερων συμμετεχόντων με μικρά μερίδια, η αυστηρή διαχείριση και έλεγχος της γνώσης της μεγάλης εντολής, η προστασία των επενδυτών από χειραγωγήσεις ή κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης.
Ο ρόλος των εποπτικών αρχών τόσο στην υιοθέτηση των κοινοτικών οδηγιών όσο και μετέπειτα στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι σημαντικότατος. Επίσης ο κ. Μωραϊτάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν πρακτικές gold-plating, ώστε οι ελληνικές εταιρίες να μη βρεθούν με ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι τωναντίστοιχων ευρωπαϊκών, να υπάρξει συντονισμός της εποπτείας καθώς και στενή και αμφίδρομη σχέση αλλά και ειλικρινής διάλογος μεταξύ εποπτικών αρχών και εποπτευόμενων φορέων.
Συγκεκριμένα για την MIFID και τις επιπτώσεις της, ο κ. Μωραϊτάκης πιστεύει ότι παρέχεται αυξημένη ελευθερία καθώς και ευκαιρίες επιχειρηματικής και επενδυτικής επέκτασης, επιβάλλονται όμως πρόσθετες υποχρεώσεις, για την εφαρμογή των οποίων ο κλάδος θα επιβαρυνθεί με υψηλά κόστη τόσο σε χρήμα όσο και σε τεχνολογικούς και επιχειρηματικούς πόρους. Η εφαρμογή της οδηγίας για παράδειγμα θα οδηγήσει στην επιβολή αυστηρότερων απαιτήσεων αναφοράς τόσο σε προ-συναλλακτικό όσο και σε μετά-συναλλακτικό επίπεδο, την κατάρτιση πιο τυπικών διαδικασιών κατηγοριοποίησης των πελατών και τέλος την ύπαρξη πολιτικών εκτέλεσης εντολών με συχνή επικαιροποίηση.
Κατά την άποψη του Προέδρου του ΣΜΕΧΑ, οι κύριοι τομείς της λειτουργίας των ΑΧΕΠΕΥ που θα υποστούν τις σημαντικότερες επιδράσεις, μεταξύ όλων των άλλων, είναι
α) αναδιάρθρωση των διαδικασιών αλλά και των συστημάτων IT
β) Οι σχέσεις με τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών γνωστοποιήσεων προς τους πελάτες, των απαιτήσεωνγια την δημιουργία του επενδυτικού προφίλ του πελάτη με τους ελέγχους καταλληλότητας και συμβατότητας και ίσως και νέους όρους που πρέπει να συμπεριληφθούν σε όλες τις συμβάσεις.
γ) η παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας της διαχείρισης χαρτοφυλακίου, εφόσον και σ αυτήν θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι έλεγχοι καταλληλότητας και συμβατότητας του πελάτη.
δ) η βέλτιστη εκτέλεση. Έως τώρα ως βέλτιστη εκτέλεση θεωρείτο η επίτευξη της βέλτιστης τιμής. Με βάση τη MIFID, απαιτείται από τις ΑΧΕΠΕΥ να καταρτίζουν πολιτική εκτέλεσης εντολών, με το σκεπτικό ότι για να επιτύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πλειόνων τόπων εκτέλεσης, συνυπολογίζοντας πέραν της τιμής και παράγοντες όπως η ταχύτητα εκτέλεσης και το κόστος. Η τήρηση των δεδομένων για ένα χρονικό διάστημα απαιτεί νέα συστήματα και διαδικασίες αποθήκευσης και audittrail.
Συμπερασματικά ο κ. Μωραϊτάκης ανέφερε ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο μοντέλο αγοράς, άκρως ανταγωνιστικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με συμπίεση του κόστους και με παράλληλη αύξηση του κόστους λειτουργίας των συμμετεχόντων στις αγορές η οποία αναμένεται να είναι κατ΄απόλυτα μεγέθη μεγαλύτερη για τις ισχυρότερες εταιρίες του κλάδου. Με την ενοποίηση που θα ακολουθήσει τους νέους κανονισμούς, οι ισχυρές εταιρίες φαίνεται ότι θα επωφεληθούν περισσότερο και θα έχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες επιχειρηματικής επέκτασης. Όμως και για τιςμικρότερες εταιρίες του κλάδου δημιουργούνται ευκαιρίες να προσφέρουν περισσότερο εξειδικευμένες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους ιδιώτες πελάτες που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν στην τοπική τους κοινωνία. Οι εταιρίες αυτές κτίζου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr