Όπως επισημαίνει η HSBC, η τρόικα είναι πίσω στην Αθήνα. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για να ικανοποιήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να απελευθερωθεί η εκταμίευση της δόσης. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος αλλά και οι δύο πλευρές εμφανίζονται και πάλι να έχουν απόσταση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2016-2018, όπου οι πιστωτές της Ελλάδας ζητούν περισσότερες περικοπές και το πλαίσιο για τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα μια ισχνή πλειοψηφία με μόλις 3 βουλευτές και καμία μεγάλη πληρωμή χρέους μέχρι τον Ιούλιο, η HSBC θεωρεί ότι θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο.
Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να είναι περίπλοκες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε πως δεν βλέπει πρόσφορο το έδαφος στη γερμανική Βουλή για να προωθήσει μια τέτοια συμφωνία τώρα. Οι ισχυρές επιδόσεις του ακροδεξιού Alternative fur Deutschland στις περιφερειακές εκλογές και οι διαιρέσεις εντός του κόμματός του, κάνουν το έργο του πιο δύσκολο. Ωστόσο, η ελάφρυνση χρέους είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να συμμετέχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό για τη γερμανική βουλή.
Η προσφυγική κρίση επιδεινώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων σημαίνει ότι τώρα υπάρχουν εγκλωβισμένοι περίπου 50.000 πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση, και επίσης εκθέτει τις αποκλίσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Στις 18 Μαρτίου επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για να στέλνει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες, αλλά η εφαρμογή θα μπορούσε να πάρει καιρό, και είναι αβέβαιο εάν θα είναι αρκετό για να συγκρατήσει την ροή των μεταναστών.
Όπως σχολιάζει η HSBC, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ) στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, υποδηλώνει ότι έχει λόγο να είναι επιφυλακτικός. Αλλά η επιμονή της τρόικας για την πλήρη εφαρμογή των στόχων του προγράμματος, θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού.
Οι εντάσεις θα μπορούσαν να κορυφωθούν μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει επιχειρήσει να κρατήσει τα ζητήματα της εφαρμογής του προγράμματος και την ανθρωπιστική κρίση που επηρεάζει την Ελλάδα, ξεχωριστά, παρά το ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχει υποστηρίξει ότι "δεν αποτρέψαμε την Ελλάδα από το να βγει από την ευρωζώνη για να την αφήσουμε τώρα στην μοίρα της". Εάν ωστόσο δεν μπορεί να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και στα δύο αυτά ζητήματα βραχυπρόθεσμα, οι εντάσεις θα μπορούσαν να κορυφωθούν μέχρι το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 3 δισ. ευρώ σε χρέος και τόκους στην ΕΚΤ (20 Ιουλίου), και όταν πέρυσι η ροή των προσφύγων ήταν στο υψηλότερο σημείο της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr