Αν στις Βρυξέλλες υπάρξει τελικά deal ανάμεσα στους Θεσμούς τότε το Eurogroup θα στείλει το «μπαλάκι» και την τρόικα στην Αθήνα με ορίζοντα ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσω περικοπής κύριων συντάξεων, το αργότερο στο τέλος Απριλίου.
Η εκδοχή της εφ΄όλης της ύλης αξιολόγησης μπορεί να απαιτεί σκληρές πολιτικές αποφάσεις ωστόσο συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα για την επόμενη μέρα, καθώς θα απελευθερώσει ρευστότητα από πωλήσεις «κόκκινων δανείων», καταβολή δόσεων και αποπληρωμή χρεών σε ιδιώτες, ενώ θα δημιουργήσει και κλίμα επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, όπου ήδη ακούγονται φωνές για κίνδυνο νέας κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο περνάει μέσα από την περικοπή των κύριων συντάξεων κάτι που γνωρίζει και φαίνεται να έχει αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και επώδυνες αποφάσεις στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων», όπου ήδη έχει συσταθεί μικτή επιτροπή μεταξύ ΤτΕ και συναρμόδιων υπουργείων.
Η σταδιακή αξιολόγηση (δηλαδή των εκταμιεύσεων με το σταγονόμετρο μόνο από την Ευρώπη) θα κριθεί από το τι θα συμφωνήσουν οι θεσμοί μεταξύ τους ως προς την αναγκαιότητα των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση περνάει μέσα από «σαλαμοποίηση» των προαπαιτούμενων, αλλά και μέσα από μια γερή περικοπή συντάξεων ειδικά όσων είναι πάνω από τα 1500 ευρώ, ώστε να πειστούν οι θεσμοί για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. (Η κυβέρνηση επιθυμεί περικοπές πάνω από τα 1800 ευρώ με το κουαρτέτο να επιδιώκει ψαλίδι από τα 1200 ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για οικονομίες 800 εκ. ευρώ).
Στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού οι πιστωτές διαφωνούν, καθώς το μεν ΔΝΤ ζητεί μέτρα στο 4% του ΑΕΠ ενώ η Επιτροπή τα περιορίζει στο 1%.
Αν τα βρουν στο ύψος των μέτρων που πρέπει να λάβει άμεσα η Ελλάδα τότε υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να προχωρήσει η πλήρης αξιολόγηση. Ως διευκόλυνση λόγω του προσφυγικού συζητείται η αναβολή των αποφάσεων για ένα τμήμα του δημοσιονομικού κενού ως το 2018, όχι όμως άλλες «εκπτώσεις» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Το θέμα πάντως είναι ότι ομού οι Θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν επιτάχυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων, που εδώ και χρόνια εκκρεμούν, ώστε να παραμείνει στο παιχνίδι το ΔΝΤ άνευ του οποίου είναι δύσκολο να εγκριθεί ο,τιδήποτε από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια όπου πλέον οι δεξιές τάσεις κυριαρχούν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr