Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα κατέφθασε χθες ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΕ και αρμόδιος για θέματα κρατικών ενισχύσεων Gert-Jan Koopman για συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και φορείς. Από κυβερνητικής πλευράς ο κ. Koopman είχε διαδοχικές συναντήσεις χθες στο υπουργείο Οικονομικών με την γγ του υπουργείου κ. Παπαδοπούλου τον γ.γ. Στρατηγικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη και τον γγ Ενέργειας Μιχάλη Βερριόπουλο.
Το επείγον θέμα για την κυβέρνηση, όπως προκύπτει από αυτές τις συναντήσεις είναι η Λάρκο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Koopman ζήτησε την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατ. ευρώ εντός δύο εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εξέλιξη προκάλεσε πανικό στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια αν και η ΕΕ είχε ενημερώσει επισήμως την ελληνική πλευρά από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατ. ευρώ μέσω της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. Πέραν αυτού του ποσού η ΕΕ φέρεται να χαρακτηρίζει ως κρατικές ενισχύσεις και τις ανεξόφλητες οφειλές ύψους 200 εκατ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος της Λάρκο προς τη ΔΕΗ.
Οι γνωρίζοντες μιλάνε για μείζονος διάστασης θέμα που οδηγεί την ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία σε λουκέτο. Σε αναστάτωση βρίσκονται από χθες και οι εργαζόμενοι στη Λάρκο, οι οποίοι μία ημέρα νωρίτερα προχώρησαν διοργάνωσαν ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας με την παρουσία βουλευτών της περιοχής και εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων και εξέδωσαν ψήφισμα με βασικό αίτημα «πολιτική λύση για την βιωσιμότητα της Εταιρίας» επικαλούμενοι σχετική δέσμευση ίδιου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη Λάρκο.
Πιέσεις άσκησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και για την επιστροφή από την ΕΒΖ ποσού ύψους 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην εταιρία επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Επανέφερε επίσης το θέμα της επιστροφής ποσού ύψους 310 εκατ. ευρώ προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που δόθηκαν από την περίοδο του 1992 και μετά κατά παράβαση του ευρωπαικού δικαίου και έχουν χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση, αλλά και τις ενισχύσεις προς την Ενωμένη Κλωστουφαντουργία την περίοδο 2007-2009 που χαρακτηρίστηκαν επίσης ως κρατικές ενισχύσεις.
Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του ΟΠΑΠ, όπου έχει εκδηλωθεί διάσταση απόψεων με τους ανταγωνιστές του σε ότι αφορά στα δικαιώματα εκμετάλλευσης τυχερών παγνίων στο διαδίκτυο, θέμα που παρακολουθεί η ΕΕ στην οποία έχουν προσφύγει ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την μη έκδοση αδειών διαδικτυακού τζόγου.
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν, στις επαφές που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη μετέφερε τη δυσφορία της Επιτροπής για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην λειτουργία τις Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για την ΕΕ η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί μονομερή ενέργεια και θα πρέπει να ανακληθεί. Στις συναντήσεις του κ. Koopman τέλος στην Αθήνα, τέθηκε και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η επιστροφή χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για τα σιδηροδρομικά και άλλα έργα υποδομών στο Θριάσιο όπως βέβαια και το ζήτημα των υποχρεώσεων της τάξης των 700 εκατ, η διαγραφή των οποίων έχει συνδεθεί η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Χ.Λ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr