Σύμφωνα με το Bloomberg ο Μάριο Ντράγκι αντιμετωπίζει τις εξωτερικές πιέσεις, όπως η επιβράδυνση της οικονομίας των αναδυόμενων αγορών και η πτώση των τιμών του πετρελαίου που απειλούν να "σύρουν" τον πληθωρισμό πάλι κάτω από το μηδέν.
"Η εγχώρια ζήτηση είναι εντάξει, είναι το εξωτερικό περιβάλλον που δεν παρέχει τόσο μεγάλη ώθηση", δήλωσε ο Marco Valli, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank στο Μιλάνο. "Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα".
Το πρόβλημα του Ντράγκι δεν είναι στους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο του πληθωρισμού".
Ωστόσο ακόμα και η διατήρηση του περιορισμένου ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να αποδειχτεί δύσκολο έργο, με δεδομένο ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να έχει υποχωρήσει κατά 13% για το 2016 και τον δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου.
Εκτός από τις παγκόσμιες πιέσεις, η ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικά θέματα, όπως τα υψηλά επίπεδα χρέους σε ορισμένες χώρες και η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να συμβάλουν στην ενίσχυση των βασικών μεγεθών της οικονομίας.
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ "αναμένεται να κάνουν πάρα πολλά" είπε ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός της Allianz. "Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να σηκώσουν την οικονομία από μόνες τους και γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι και οι παράπλευρες απώλειες με το να στηρίζονται οι αγορές μόνο στις κεντρικές τράπεζες".
"Η ευρωζώνη δεν έχει ανοσία στην αναταραχή των παγκόσμιων αγορών, τα τελευταία αποτελέσματα είναι απογοητευτικά" είπε ο αναλυτής της ING Mark Cliffe στο Λονδίνο. "Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός είναι πιθανό να συμπιεστεί προς τα κάτω λόγω της πτώσης του πετρελαίου, ενώ η ΕΚΤ ανησυχεί ότι η μακρά περίοδος από πληθωρισμού ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr