Μάλιστα όπως είχε αναφέρει το Reporter.gr κατά πληροφορίες από στελέχη των αγορών, περίπου 5 δισεκατομμύρια αναμένουν να επενδυθούν όταν κλείσει το όλο θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό η πλευρά των δανειστών που έχει ανοικτούς διαύλους με ξένα fund που θέλουν να επωφεληθούν της ευκαιρίας και να μπουν σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, προτείνει τη θέσπιση μηχανισμού ταχείας εκκαθάρισης των επιχειρήσεων με μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση αντιδρά στη μαζική πώληση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται, τίθεται ζήτημα των ευρύτερων (κοινωνικών, οικονομικών) επιπτώσεων, όπως π.χ. η περίπτωση των ναυτιλιακών εταιριών. Βέβαια από την πλευρά των δανειστών εγείρεται και μια σχετική καχυποψία καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι οι ενστάσεις κατατίθενται για να προστατευτούν θύλακες επιχειρηματικών συμφερόντων.
Απ΄ ό,τι πάντως φαίνεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κορμός των ρυθμίσεων θα παραμείνει αυτός που περιλαμβάνεται στο νόμο Δένδια, ωστόσο είναι ασφυκτικές οι πιέσεις των δανειστών για επιτάχυνση της εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών με την εφαρμογή τυποποιημένων διαδικασιών μαζικής αναδιάρθρωσης των δανείων στη βάση του ισχύοντα Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Για τα άλλα δάνεια η κυβέρνηση επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή προστασία για την πρώτη κατοικία και ζητεί τριετή τουλάχιστον αναστολή της πώλησης για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας (στεγαστικά και άλλα) και σταδιακή απελευθέρωση για τις λοιπές κατηγορίες (δάνεια μικρομεσαίων και καταναλωτικά).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr