Κι αυτό, διότι, όλα συγκλίνουν στο πως ο στόχος για φυγή προς τα... εμπρός με άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Μαρτίου και έναρξη της προνομιακής συζήτησης για το χρέος, δείχνει να απομακρύνεται. Πιο συγκεκριμένα, νέα ζητήματα προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση καθώς ξεδιπλώνονται σταδιακά οι απαιτήσεις του Κουαρτέτου. Αν και δεν το έθεσαν επισήμως στις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, η Κομισιόν και ο Επίτροπος Μοσκοβισί με την έκθεση που έδωσαν χθες στην δημοσιότητα, ζητούν «πρόσθετα μέτρα για το 2016», πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τη διετία 2017-2018.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους τους δανειστές γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα που εγγυώνται αναφορικά. Επί αυτής της ατζέντας έγινε η συζήτηση και επεξεργασία όλου του σχεδίου νόμου κατ’ άρθρον με στόχο να γίνει η ψήφιση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Να σημειωθεί πως η τελική συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη έχει οριστεί για σήμερα στις 11 το πρωί και μετά την ολοκλήρωσή της οι απεσταλμένοι των Θεσμών θα αναχωρήσουν, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και να επιστρέψουν στις 15 Φεβρουαρίου για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων.
Στην παρούσα συγκυρία, η κυβέρνηση «καίγεται» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως και για την ψήφιση των μνημονιακών μέτρων από τη Βουλή, το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχει την ευκαιρία αμέσως μετά να γυρίσει το παιχνίδι με βασικό επιχείρημα την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.
«Κλειδί» οι συντάξεις
Και ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Λονδίνο κατηγόρησε τους θεσμούς πως δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Ασφαλιστικό, στην Αθήνα χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έλεγε για μια δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες πως οι θέσεις των δανειστών «είναι γνωστές» και ότι, αν και «δεν έχουν ζητήσει ανοικτά την περικοπή συντάξεων», εμμένουν στην σύνδεση της καταβολής της εθνικής σύνταξης με το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων, την αύξηση της 15ετίας σε 20ετία για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος κλπ.
Επί της ουσίας οι δανειστές έχουν θέσει εμμέσως θέμα της περικοπής των συντάξεων, γιατί από τη μια ζητούν περικοπή 1,8 δισ. από τις συντάξεις, από την άλλη δεν λένε «ναι» στην αύξηση των εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση, δείχνοντάς της πως πρέπει να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση.
Αλλά και ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε χθες και πάλι, όπως και την περασμένη Τρίτη, να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, λέγοντας και τις δύο φορές μία φράση που είχε ετοιμάσει από πριν εν είδει μηνύματος, ότι δηλαδή ευελπιστεί πως θα προκύψει σύντομα «μια λύση συμφέρουσα για τον τόπο». Πίσω από τις λέξεις, φαίνεται να συνδέει δηλαδή τις σκληρές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό με την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, κάτι που έκανε γνωστό ευθέως χθες η Κριστίν Λαγκάρντ που είπε ότι αν δεν «κλείσει» το Ασφαλιστικό, ώστε να καταστεί βιώσιμο, δεν μπορούν να προχωρήσουν και οι αποφάσεις για το χρέος.
Ορθάνοιχτο παραμένει και το θέμα των αλλαγών στη φορολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το σενάριο για την επιβολή ενός ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% και άνω, για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000-60.000 ευρώ, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο «θρέφει» τη φοροδιαφυγή και όχι τα φορολογικά έσοδα. Η πίεση αυτή διαφαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση και σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, κάτω ίσως και από τα 30.000 ευρώ το χρόνο.
Ζήτησε από τη Μέρκελ να τα... βρουν οι Θεσμοί
Το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Λονδίνο στη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός διατύπωσε την κεντρική θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο γεγονός της απορρόφησης κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το ότι μέσα στο 2015 υπήρξαν 170.000 θέσεις εργασίας περισσότερες, ότι προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία και ότι ολοκληρώνονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πρόταση της κυβέρνησης ως πρόταση που είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τόνισε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση». «Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα», σημείωσε επιπλέον, υπογραμμίζοντας δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον πρωθυπουργό και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τονίζεται ότι το θέμα για μία ακόμη φορά θα επιχειρηθεί να πολιτικοποιηθεί σε κορυφαίο επίπεδο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέες πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες προκειμένου να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παίξει και το χαρτί του προσφυγικού, καθώς η Ευρώπη στην κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο την προσφυγική, όσο και μία νέα ελληνική κρίση, ευελπιστώντας πως αν η Ελλάδα καταφέρει να ανταποκριθεί εντός προθεσμίας στην ανακοπή των προσφυγικών ροών, θα υπάρξει χαλάρωση στις απαιτήσεις τουλάχιστον των Ευρωπαϊκών Θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Αγωνιά σε Μαξίμου και στους.. 153
Στους κόλπους της κυβέρνησης, πάντως το αίσθημα της αγωνίας είναι κυρίαρχο. Ο λόγος της ανησυχίας είναι διπλός: Πρώτον για τον τρόπο που θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις των επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται από το νέο ασφαλιστικό. Και, δεύτερον, για την οριστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Κανείς, άλλωστε, δεν παίρνει το ρίσκο να μιλήσει με σιγουριά για το πότε και με ποιο τρόπο θα νομοθετήσει το Μαξίμου, με μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων να περιμένουν στη... σειρά (ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, φορολογικό, κ.α).
Και οι βουλευτές, όμως, δεν κρύβουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και «να μην σέρνεται», δεδομένου ότι σχεδόν όλοι έρχονται αντιμέτωποι με την κοινωνική κατακραυγή στις περιφέρειές τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί επίσης, που αναφερόμενοι στην αξιολόγηση, θυμίζουν ότι πρόκειται για ένα θέμα «που έπρεπε να κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr