Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ παρουσιάζει τους λόγους που ενεπλάκη στη διάσωση της Ελλάδας παρά την εκτίμηση των στελεχών του ότι δεν υπήρχαν «υψηλές πιθανότητες» βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επικαλούμενο κατά κύριο λόγο τους φόβους για τους κινδύνους μετάστασης και την πρόκληση συστημικής κρίσης.
Όπως αναφέρεται, όταν η ελληνική κρίση κλιμακώθηκε στις αρχές του 2010, η ευρωζώνη και παγκόσμιες αγορές δεν ήταν έτοιμες για μια αναδιάρθρωση χρέους σε χώρα του ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα προσέφερε τον απαραίτητο χρόνο για να δημιουργηθούν τα απαραίτητα τείχη προστασίας.
Ωστόσο, όπως εκτιμά το Ταμείο, η μετάσταση στις υπόλοιπες χώρες δεν κατάφερε να συγκρατηθεί, καθώς οι αγορές συνέχισαν να αμφισβητούν τις πολιτικές της ευρωζώνης και τις προοπτικές του ίδιου του ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι φορείς άσκησης πολιτικής στην ευρωζώνη αποδέχτηκαν ότι οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδας έπρεπε να βελτιωθούν για να ισχυροποιηθεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Το Ταμείο επισημαίνει ακόμα ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, «αντανακλούσαν ξεκάθαρα την αναγνώριση ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ήταν αυτό της βιωσιμότητας».
Ωστόσο, όπως τονίζεται το πρόγραμμα διάσωσης δεν προέβλεπε υπό ποιους όρους θα μπορούσε να ρυθμιστεί το πρόβλημα αυτό.
Το ΔΝΤ αλλάζει τους κανονισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους
Το ΔΝΤ τροποποίησε τους κανονισμούς για χορήγηση μεγάλων δανείων διάσωσης σε χώρες που δεν είναι βέβαιο ότι έχουν την δυνατότητα να τα αποπληρώσουν.
Πιο αναλυτικά, το Ταμείο αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να καταργήσει τον κανονισμό της λεγόμενης συστημικής εξαίρεσης (systemic exemption), που επέτρεψε την χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΔΝΤ θα επιτρέπει την χορήγηση μεγάλων δανείων σε χώρες που δεν έχουν υψηλές πιθανότητες να έχουν βιώσιμο χρέος, αν έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν ιδιωτική πίστωση με όρους που θα επιτρέπουν την σταδιακή βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως κάτι τέτοιο μπορεί να προϋποθέτει μια αναδιάταξη του χρέους με επιμήκυνση των ωριμάνσεων ή μέσω άλλων μέτρων, αλλά όχι μέσω μείωση των επιτοκίων ή του κεφαλαίου.
Oι αλλαγές επιτρέπουν στο Ταμείο να συνεχίσει να διαχειρίζεται κρίσεις χρέους σαν αυτήν της Ελλάδας.
«Η μεταρρύθμιση έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να διατηρήσει την δυνατότητα του ΔΝΤ να συνεχίσει να προσφέρει χρηματοδότηση που βοηθάει κράτη να επιλύσουν τα προβλήματα τους στο ισοζύγιο πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης και της ύπαρξης ρίσκων μετάστασης», ανέφερε ο Hugh Bredenkamp, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Strategy, Policy and Review του ΔΝΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr