Το δρόμο της επιστροφής στα γνώριμα εδάφη της Αθήνας θα πάρει την ερχόμενη εβδομάδα το γνωστό Κουαρτέτο. Οι κατ’ ιδίαν επαφές του κ. Τσακαλώτου και πολλών άλλων υπουργών με τους δανειστές αναμένεται να ξεκινήσουν ίσως και από την 1η Φεβρουαρίου, στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ετοιμάσει ουσιαστικά την ατζέντα, που θα απασχολήσει την ατζέντα των συζητήσεων με κυρίαρχα ζητήματα το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και την πορεία των δημοσιονομικών μέτρων. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι συντάξεις, είτε το ΔΝΤ ζητήσει περικοπές «εδώ και τώρα» είτε όχι αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν διαπιστώσει ήδη την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.
Το πρόσωπο που θα επιλέξει η Ντέλια
Πιο σκληρή από κάθε άλλη φορά αναμένεται να είναι η επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου, παρά τα συνεχόμενα ταξίδια του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο εξωτερικό με στόχο να πειστούν οι εταίροι μας για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Την επικείμενη αυστηρή στάση της Βελκουλέσκου μαρτυρούν και τα μηνύματα που φτάνουν από Ουάσιγκτον και Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον μεσολαβητικό ρόλο που θα παίξει η Κομισιόν και ο Ιρλανδός εκπρόσωπός της στην Τρόικα, κ. Ντέκλαν Κοστέλο.
Καθώς το ΔΝΤ έχει αρχίσει να τρίζει τα δόντια, ο κίνδυνος που ανακύπτει είναι να καθυστερήσει τελικά πολύ η αξιολόγηση. Η προοπτική να χρειαστεί να διαπραγματεύεται μέχρι το Πάσχα ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση, που θέλει να τελειώνει στα γρήγορα η αξιολόγηση, όχι τόσο για να λάβει άμεσα η χώρα τα 5,7 δισ. των δανείων αλλά για να μη βρεθεί μπλεγμένη η Ελλάδα στα δίχτυα μιας νέας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κλονίζει την Ευρώπη-Ανησυχία στις Βρυξέλλες
Σειρά συνεχόμενων ταξιδιών πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του αναγνώρισαν το γεγονός πως τυχόν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μπορεί να αποτελέσει αρνητικό σήμα στο εξωτερικό για την πορεία της χώρας μας. Πέρα από τις όποιες διαφωνίες που είναι γνωστές όσον αφορά το ασφλαιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, η γενικότερη διεθνής κατάσταση φαντάζει πλέον τόσο εύθραυστη (πετρέλαιο, Κίνα, προσφυγικό, τρομοκρατία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ) που θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση ευελπιστεί έτσι ότι το ΔΝΤ μπορεί να απομονωθεί από τους ευρωπαίους εταίρους, αν προβάλει πολύ σκληρές απαιτήσεις στη φάση της διαπραγμάτευσης.
Φρούδες ελπίδες για ελαστικότητα του ΔΝΤ
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό η κυβέρνηση πιέζεται από τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων, καθώς επί μήνες ανέβαλε την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού την οποία επέλεξε να διαχειριστεί τη δεδομένη στιγμή.
Η κυβέρνηση ίσως θεωρούσε πως καθυστερώντας τα ζητήματα του ασφαλιστικού αλλά και το αγροτικό θα τύχαινε μίας ευνοϊκότερης στάσης από τους δανειστές.
Αντ’ αυτού όμως, το ΔΝΤ φέρεται να θέλει να επιβάλει τη δική του ατζέντα, τώρα που του ζητήθηκε να μετέχει και αυτό στο νέο πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr