Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους πιο αδύναμους, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για την οποία αναγνώρισε ότι θα είναι σκληρή, και επανέλαβε ότι ουδείς διανοείται στην κυβέρνηση να κάνει πίσω από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε, όμως, ότι παρά τις αντιδράσεις που θα έχουμε από την κοινωνία, τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας, υπέρ της ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων, σήμερα στο Μαξίμου, ο υπουργός είπε ότι κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό έγινε αποδεκτό από τους τρεις προέδρους των επιστημονικών φορέων ότι τα βάρη της μεταρρύθμισης πρέπει να μοιραστούν ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός και όχι να τραβήξουν το κάρο οι οικονομικά αδύναμοι.
«Γι’ αυτό, μου έκανε εντύπωση η χτυπητή ανακρίβεια ότι πλήττονται περισσότερο εκείνοι που βγάζουν ως 10.000 ευρώ», είπε ο υπουργός σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ. «Κερδισμένοι της μεταρρύθμισης είναι όσοι παίρνουν κάτω από 10.000 ευρώ. Κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ είναι καλύτερα από το μπλοκάκι, είναι καλύτερα από εκείνον που παίρνει 12.000 ευρώ. δεν είναι όμως προνομιούχος, ούτε εχθρός μας», προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς στο Μαξίμου συζητήθηκε να υπάρξει μέριμνα για τους πιο αδύναμους, τους νέους επιστήμονες, για εκείνους που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό.
«Γι’ αυτούς, ο πρωθυπουργός πρότεινε, και προφανώς το δέχτηκαν οι συνομιλητές μας, να μην υπολογίζεται ως βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας, όπως σε όλους τους άλλους, ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% αυτού του ποσού, όπως γίνεται για τους αγρότες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε επίσης ότι αυτοί θα πρέπει, τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας, από την έναρξη του επαγγέλματος, να πληρώνουν εισφορές στο 14% και τα τρία τελευταία στο 17%.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε ταυτόχρονα στους επιστημονικούς φορείς, και εκείνοι συμφώνησαν, να υπάρξει συζήτηση εμπειρογνωμόνων για την προοδευτικότητα της επιβάρυνσης, να υπάρξει, δηλαδή, μια μεταβατική περίοδος, αντί της απόλυτης εφαρμογής της μεταρρύθμισης.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι «υπήρξε από τον πρωθυπουργό και μια μέριμνα για τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες, και τη βοήθεια που ήδη προβλέπουν νομοθετικές διατάξεις, και όσοι από αυτούς είναι σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματος, μπορούν να μην πληρώνουν τις εισφορές τους, να μην έχουν δηλαδή, επιβάρυνση αυτοί που δεν βγάζουν τίποτα».
«Άρα, πάμε μπροστά με βάση τις αρχές της μεταρρύθμισης, για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ίδιοι κανόνες για όλους, να μην υπάρχουν Έλληνες πιο ίσοι από τους άλλους, αλλά και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους, όχι μόνο για μισθωτούς αλλά και για δικηγόρους, για γιατρούς, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς πλήρη ποσοτικοποίηση των δεδομένων μέχρι το 2019, και υπάρχει και καταρτισθείσα αναλογιστική μελέτη με προβολή ως το 2060. «Τα στοιχεία μας είναι απολύτως κοστολογημένα- προφανώς είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και αυτά, διότι ορισμένες από τις παραμέτρους της αναλογιστικής μελέτης αφορούν ποια θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ ή ποιο θα είναι το μέλλον της ανεργίας», είπε ο υπουργός Εργασίας.
«Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε όμως ότι παρά τις αντιδράσεις που θα έχουμε από την κοινωνία, τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας, ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «σε μια κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός, κανείς δεν διανοείται να κάνει πίσω απ’ αυτή». «Ο κ. Βρούτσης είχε πει πως όποιος και να ήταν στη θέση του θα έκανε μειώσεις στις συντάξεις, αλλά εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε μειώσεις», είπε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στις βασικές αρχές του συστήματος, στο θέμα δηλαδή, της ισονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο να επωμιστούν τα περισσότερα βάρη εκείνοι που μπορούν και τα λιγότερα βάρη οι πιο αδύναμοι.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει η κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει το συντομότερο δυνατό διότι από αυτό εξαρτάται η αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων είπε πως «φαίνεται ότι την Τετάρτη το βράδυ έρχονται οι θεσμοί» και πως την ίδια ημέρα εκείνος πηγαίνει στο ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να συζητήσει με την Επιτροπή το περιεχόμενο της πρότασης που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση. «Μέχρι τώρα τα μηνύματα είναι θετικά», είπε ο υπουργός επικαλούμενος τις επαφές του υπουργού Οικονομικών και του ιδίου με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr