Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στελεχός του υπουργείου αναφέρει ότι ο υψηλός συντελεστής αφορά σε εισοδήματα σίγουρα πάνω από τα 50.000 ευρώ, αν και είναι νωρίς ακόμα για να βγουν συμεπράσματα.
Οι φορολογικές αλλαγές θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του λογισμικού που έχει προσφέρει το ΔΝΤ σε επίλεκτα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», όταν το κλιμάκιο της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί με ένα απλό excel να αλλάξει τους συντελεστές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, προσφέρθηκε να διευκολύνει. Χάρισε στο ΥΠΟΙΚ ένα ειδικό λογισμικό στο οποίο πολύ απλά περνάς τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του περασμένου έτους και αρχίζεις τις δοκιμές σε επίπεδο αριθμού κλιμακίων, ύψους συντελεστών και πιθανού αφορολογήτου δίνοντας εκ των προτέρων το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα.
Τα δεδομένα
Τα στοιχεία που έχουν περάσει σε αυτό το ειδικό λογισμικό του ΔΝΤ αποτελούν την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν το 2015.
Πιο αναλυτικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι πέρυσι 8.516.935 φορολογούμενοι δήλωσαν συνολικό εισόδημα 73,936 δισ. ευρώ. Το πρώτο κλασικό σκαλοπάτι για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων είναι οι 5.000 ευρώ. Διαπιστώνει κανείς ότι στα πολύ χαμηλά εισοδήματα συνωστίζονται σχεδόν ένας στους πέντε μισθωτούς και συνταξιούχους. Σε σύνολο 5.370.677 φορολογουμένων με εισόδημα από μισθούς και συντάξεις οι 1.445.563 δήλωσαν έως 5.000 ευρώ. Στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι σχεδόν τρεις στους πέντε όσοι δήλωσαν 5.000 ευρώ, για τους αγρότες πάνω-κάτω στα ίδια (στους 431.790 οι 365.391).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr