Την ώρα που αναμένονται οι εξειδικεύσεις του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν την πρώτη κατοικία, η ΤτΕ αναμένεται να καταλήξει στην αδειοδότηση των πρώτων εταιρειών που να δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση δανείων. Τα ξένα funds, πέραν της εμπειρίας τους, θα πρέπει να δεσμευτούν για την καταβολή κεφαλαίων στις επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και θα αναδιαρθρωθούν, να αποκτήσουν δηλαδή συμμετοχή σε πάγια, κεφάλαιο και… ρίσκο.
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η ΤτΕ θα καταλήξει επίσης σε συμφωνία με τις τράπεζες όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχοντας στα «χέρια» της και την χαρτογράφηση των δανείων των τραπεζών από την BlackRock. Σημειώνεται ότι με βάση τα γενικά στοιχεία που είχε υπόψη της η BlackRock για τη μελέτη κατηγοριοποίησης των προβληματικών δανείων των τραπεζών, το υψηλότερο ποσοστό µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αφορά καταναλωτικά δάνεια (51,3%) και ακολουθούν τα επιχειρηματικά (39,8%,) και τα στεγαστικά δάνεια (35,6%).
Εφόσον οι τράπεζες δεν επιτυγχάνουν τους στόχους αναδιάρθρωσης των δανείων, θα καθίσταται υποχρεωτική η πώληση των τελευταίων. Πάντως, η διαδικασία προβλέπει «στενή επιτήρηση» σε τράπεζες και διοικήσεις. Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2016 οι τράπεζες θα υποβάλουν αναφορά ανά τρίμηνο, αντιπαραβάλλοντας τις επιδόσεις τους έναντι βασικών δεικτών που πρόκειται να οριστούν μέσα στο προσεχές δίμηνο.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016, απομένει η ΤτΕ να αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας με κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης χρεών για ομάδες δανειοληπτών με βάση σαφή κριτήρια κατηγοριοποίησης λιανικών χαρτοφυλακίων και την εισαγωγή, σε συντονισμό με το ΤΧΣ, μηχανισμών ταχείας διεκπεραίωσης.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr