Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το νέο καθεστώς τούς επιτρέπει να έχουν λόγο στη λύση, που θα συμφωνηθεί και ότι το δικαίωμα για διαγραφή μέρους της οφειλής σε καμιά περίπτωση δεν αποδυναμώνεται.
Η διαγραφή οφειλής, η πώληση ακινήτου, η μετάθεση της αποπληρωμής μέρους του δανείου στο μέλλον κ.ά., θα είναι πλέον συζητήσιμα και θα αξιοποιηθούν ενώ βασικό ρόλο στη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας είτε πρόκειται για δικαστικό είτε για εξωδικαστικό διακανονισμό παίζει ο χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη «ως συνεργάσιμου», με βάση τον ορισμό που έχει υιοθετήσει η ΤτΕ στον Κώδικα Δεοντολογίας.
Η συνεργάσιμη συμπεριφορά θα αξιολογείται στο σύνολο της δανειακής περιόδου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αποτρέψει κάποιον από τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με την τράπεζα, έστω και με καθυστέρηση.
Ωστόσο, η μη τήρηση όλων των απαιτήσεων που ορίζει ο Κώδικας μπορεί να οδηγήσει στην άρση των προϋποθέσεων για την προστασία της κατοικίας του και στον πλειστηριασμό της.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο συνεργάσιμος δανειολήπτης θα πρέπει να παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς τους δανειστές, να είναι διαθέσιμος εντός 15 εργάσιμων ημερών για επικοινωνία με τον δανειστή και να ανταποκρίνεται με ειλικρίνεια και σαφήνεια σε κλήσεις και επιστολές του ενώ βασικό είναι να γνωστοποιήσει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 εργασίμων ημερών από την ημέρα μεταβολής της ή εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που θα ζητηθούν.
Η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη διαπερνά όχι μόνο την εξωδικαστική λύση, αλλά και τη δικαστική, δηλαδή την προσφυγή στο νόμο Κατσέλη, βάσει του οποίου προστατεύονται πλέον δύο κατηγορίες:
• Η πρώτη είναι αυτή με βάση την οποία η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας είναι έως 120.000 ευρώ (για τον άγαμο), προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.
Οι οφειλέτες αυτής κατηγορίας πρέπει να έχουν εισόδημα που είναι ίσο ή υπολείπεται των ευλόγων δαπανών διαβίωσης. Με βάση τις εύλογες δαπάνες του 2014, που όμως θα αναθεωρηθούν, αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ για ένα άτομο, 13.917 ευρώ για δύο άτομα, 17.278 για δύο άτομα και ένα τέκνο και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
• Στη δεύτερη κατηγορία ο δανειολήπτης θα πρέπει να έχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, 220.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος, προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα. Αντίστοιχα το εισόδημα, που υπολογίζεται και πάλι με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ορίζεται στα 13.906 ευρώ για ένα άτομο, στα 23.659 ευρώ για δύο άτομα και για κάθε παιδί έως τρία παιδιά 5.714 ευρώ. Αυτός θα πληρώνει για είκοσι χρόνια (κατ’ εξαίρεση για 35) μια δόση που θα υπολογιστεί όπως υπολογίζεται η αξία στην παραπάνω κατηγορία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr