Σχολιάζοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Γιούνκερ την Τρίτη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκρουσε καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη εύθραυστη. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης να μη βασίζονται υπερβολικά στη χαλαρή νομισματική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσουν γρήγορα τη δημοσιονομική τους θέση και να τονώσουν τις επενδύσεις για να εξέλθουν από την κρίση χρέους.
«Από την οπτική μου, η κρίση δεν έχει περάσει και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Ακόμη και αν μας βοηθούν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουμε ένα μικρό μόνο παράθυρο ευκαιρίας για να προωθήσουμε την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μας», πρόσθεσε. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Χρειάζονται επενδύσεις και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, με κοινωνική δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Εγγυήσεις καταθέσεων
Παράλληλα πρότεινε για άλλη μια φορά τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Όπως τόνισε αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης,, πιέζοντας για μία συμφωνία στο θέμα αυτό, στην οποία είναι σθεναρά αντίθετη η Γερμανία.
«Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;» ανέφερε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστατεύει πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017. Πάντως οι ηγέτες των 28 χωρών της Ε.Ε. θα συζητήσουν πώς θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της τραπεζικής ένωσης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η δουλειά πρέπει να προχωρήσει γρήγορα όσον αφορά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για να αυξηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, που στηρίζει μία «σταδιακή εισαγωγή» του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλισης των καταθέσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλα σχέδια».
Βέλη Ντάισελμπλουμ στα QE
Στην πρώτη του παρουσία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σχολιάζοντας τις προοπτικές της Ευρωομάδας υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη πρέπει να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, ενώ προειδοποίησε επίσης για την υπερβολική στήριξη στη χαλαρή νομισματική πολιτική. «Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και έχει σχετικά ευρεία βάση στις χώρες - μέλη», δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ. «Ωστόσο, καθώς δεν θα μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα σε ενισχυτικούς παράγοντες, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και μία πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, δεδομένου ιδιαίτερα του πιο αδύναμου εξωτερικού περιβάλλοντος» πρόσθεσε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ισορροπίας μεταξύ «οράματος και πραγματικότητας» στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν την ιδιοκτησία της εφαρμογής των δημοσιονομικών τους πολιτικών ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά Εργασίας και το Ασφαλιστικό, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ελλάδα. Από την πλευρά της, είπε, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε θέματα όπως η τραπεζική ενοποίηση και η ενοποίηση των Κεφαλαιαγορών. «Πρέπει να μοιραστούμε από κοινού το ρίσκο, αλλά και τα κράτη μέλη πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στη μείωση του δικού τους ρίσκου» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αναφέρεται και στο δημόσιο και στο ιδιωτικό ρίσκο.
Στοπ στη λιτότητα, γκάζι στην αμοιβαιοποίηση των προβλημάτων
Πολλοί πάντως Ευρωβουλευτές μιλώντας στο Reporter.gr εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα συνεχιστεί η σφιχτή πολιτική στο δημοσιονομικό πεδίο την ώρα που η Γαλλία δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ήδη εμφανίζεται λόγω πολιτικής συγκυρίας (Συρία, άνοδος ακροδεξιάς) να υιοθετήσει συνταγές ακραίας λιτότητας. Ενδειτικόα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, που μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της ΟΝΕ, με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αντιπρόεδρο και Επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επεσήμανε ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποδίδει καρπούς, αλλά αντίθετα τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Υποστήριξε δε την ανάγκη κοινών πολιτικών και αμοιβαιοποίησης πολλών προβλημάτων όπως της ανεργίας.
«Πριν τρεις ημέρες, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο κ. Γκάμπριελ, είπε ότι για τα υψηλά ποσοστά της κας Μαρίν Λε Πέν στη Γαλλία, ευθύνεται η εμμονή στη σκληρή, μονομερή λιτότητα. Και οι επιδόσεις της ευρωζώνης δείχνουν ότι αυτή η λιτότητα δεν αποδίδει καρπούς. Αναιμική και ασθενής ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, χαμηλές επενδύσεις, αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το δυνάμωμα της ακροδεξιάς, απειλεί και την ίδια την Ευρωζώνη με διάλυση. Η ευρωζώνη, για να ζήσει και να μη διαλυθεί, πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα σε ουσιαστικότερες αλλαγές.
Όσα μας είπατε για ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας είναι θετικά, αλλά δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρξει μερική αμοιβαιοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το πρόβλημα της ανεργίας -με την αποδοχή της πρότασης Παντοάν, μερική αμοιβαιοποίηση ως απάντηση στο πρόβλημα του χρέους -που είναι μη βιώσιμο για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, που είναι ο τρίτος πυλώνας της πρότασης της Κομισιόν -παρά τις αντιδράσεις του κ. Σόιμπλε που έσπευσε να διαφωνήσει, μεταβιβαστικές πληρωμές, ισχυρότερες πολιτικές σύγκλισης εντός της ευρωζώνης -και αυτό δεν πρέπει να αναβληθεί για δύο χρόνια μετά. Για να γίνουν αυτά χρειάζεται πολιτική διεύθυνση της ευρωζώνης και όχι να παραπέμπονται τα πάντα όπως έλεγε ο κ. Σόιμπλε στον 'αυτόματο πιλότο' μιας επιτροπής τεχνοκρατών».
Την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει ο Ντάισελμπλουμ και η παρέα του στην Ελλάδα κατήγγειλε σε παρέμβασή του σήμερα ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «η Οικονομική και Νομισματική Ένωση έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη φυλακή των λαών και της ίδιας της οικονομίας. Με την πολιτική της μερκελικής λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβάλει το Eurogroup τελικά η Ευρώπη γέμισε στρατιές ανέργων, το χρέος των κρατών της Ευρωζώνης εκτινάχτηκε στα ύψη και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κώλυσαν στην ύφεση».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Κύριε Ντάισελμπλουμ, με τη μνημονιακή σας πολιτική μετατρέψατε την Ελλάδα σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο με το 40% του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και τους άνεργους να ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο».
Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς τόνισε: «Τελικά κ. Ντάισελμπλουμ εσείς και η τρόικα καταφέρατε να διασώσετε τους Έλληνες ολιγάρχες, να ρίξετε στην ανέχεια τον Ελληνικό λαό και τώρα να τον απειλείτε από πάνω και με bail-in.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, με το μνημόνιο 3 προχωράτε στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, διαλύετε το ασφαλιστικό, πετσοκόβετε μισθούς και συντάξεις και βγάζετε στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων.
Να ξέρετε όμως κ. Ντάισελμπλουμ ότι ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να σας ανεχθεί για πολύ και σύντομα θα πετάξει την τρόικα έξω από την Ελλάδα».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr