Σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο προβλέπονται τα παρακάτω:
• Οι εισαγωγικοί μισθοί διαμορφώνονται στα 858 ευρώ για την βαθμίδα υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), στα 1.037 ευρώ για το απόφοιτο τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και τα 1.090 ευρώ για την βαθμίδα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ).
• Η αποσύνδεση της εξέλιξης μισθού από τον βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας του δημοσίου υπαλλήλου.
• Η μισθολογική απόσταση από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, αφού η αύξηση του μισθού θα υπολογίζεται αν ο μισθός του προηγούμενου κλιμακίου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,7 για τους υπαλλήλους ΔΕ και 0,55 για τους υπαλλήλους ΤΕ και ΠΕ περισσότερο έναντι των υπολοίπων (συντελεστής 0,7 αντί 0,55).
•Διαφορετική μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης του υπαλλήλου. Ειδικότερα, προβλέπεται τριετής από διετή που είναι σήμερα η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας, ενώ παραμένει η διετής για τους υπαλλήλους των ΠΕ και ΤΕ κατηγοριών.
• Καθιερώνεται ο θεσμός της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης συνδεδεμένης με την αξιολόγηση των υπαλλήλων με αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 1% έως και 5% σε σχέση με τους συναδέλφους τους.
• Αυξάνεται το επίδομα θέσης ευθύνης κατά 14% και φτάνει τα 1.000 ευρώ για τον Γενικό Διευθυντή, 450 ευρώ για τον Διευθυντή, 350 ευρώ για τον υποδιευθυντή και 290 ευρώ για τον τμηματάρχη, από 900 ευρώ, 400 ευρώ, 300 ευρώ και 250 ευρώ αντίστοιχα, που ισχύει σήμερα.
• Περιορίζονται οι περιοχές στις οποίες η υπηρέτηση υπαλλήλου δικαιολογεί την καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου.
• Διασφαλίζεται με τη μορφή προσωπικής διαφοράς το υφιστάμενο ύψος των καταβαλλόμενων αποδοχών στους υπαλλήλους που υπάγονται στις διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου σε περίπτωση μείωσής τους σε σχέση με αυτές που λάμβαναν προ της έναρξης ισχύος του νέου καθεστώτος.
Η εν λόγω προσωπική διαφορά απομειώνεται μελλοντικά με οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου πλην της χορήγησης του επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης λόγω αξιολόγησης. Σε περίπτωση αύξησης των αποδοχών η προσωπική διαφορά καταβάλλεται σε βάθος τετραετίας.
Στο νομοσχέδιο ορίζεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) στη δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Το όριο των δαπανών αυτών πάνω από τo οποίo θα εφαρμόζεται claw back θα είναι 570 εκατ. ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018.
Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα προστασίας της αμπελουργίας και του όρου τοπικού οίνου και θεσπίζεται πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ για τα οινολογικά εργαστήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr