Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες στην Ευρώπη κατά τους πρώτους μήνες του 2015, σε περισσότερα από 8.000 άτομα, ηλικίας 20 έως 59 ετών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 500 ατόμων.
Οι κάτοικοι στην Ελλάδα μετακομίζουν κατά μέσο όρο 3 έως 5 φορές στη ζωή τους, διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία σε ποσοστό περίπου 70%, προτιμούν τις πόλεις από τις αγροτικές περιοχές, εκτιμούν ότι παρά την κρίση το κόστος ζωής παραμένει σχετικά ακριβό και ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 50% του καθαρού εισοδήματος για ενοίκιο, δόση δανείου, ρεύμα, νερό, θέρμανση και άλλα τρέχοντα έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση τους.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να επιλέγει για να ζήσει τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ περίπου 1 στους 5 διαμένει στο πατρικό σπίτι με τους γονείς τους. Την ίδια στιγμή μόλις το 8,8% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνει στην έρευνα της RE/MAX Europe ότι ζει μόνος του (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι σχεδόν διπλάσιο – 15%)
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 56% των ερωτηθέντων ζουν με τον ή την σύντροφό τους. Αντίθετα, πολύ μικρός είναι ο αριθμός εκείνων που ζουν με φίλους ή άλλους συγγενείς.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Σύμφωνα με την έρευνα RE/MAX Europe, το 61% των Ευρωπαίων είναι ιδιοκτήτες κατοικιών. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν το 40% του εισοδήματός τους για την κατοικία τους, ενώ υποστηρίζουν ότι το κόστος συντήρησης ενός σπιτιού γίνεται όλο και πιο ακριβό. Έξι στους δέκα μένουν με τον σύντροφό τους, το 39% μένουν με ένα ή περισσότερα παιδιά ενώ μόνο το 15% μένουν μόνοι τους.
Όσον αφορά τα ευρήματα της έρευνας για τις συνθήκες διαμονής και το κόστος ζωής- η οποία διενεργήθηκε από τη RE/MAX Europe σε 16 χώρες της Ευρώπης- το 61% των Ευρωπαίων είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών που κατοικούν. Πάνω από το 1/3 αυτών που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι μένουν σε ιδιόκτητη μονοκατοικία/μεζονέτα, με το 25% να μένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία και στην Ιταλία. Εν τω μεταξύ, σε χώρες όπως η Ελβετία ,η Γερμανία και η Αυστρία στην πρώτη θέση των προτιμήσεων βρίσκεται η ενοικίαση. Κατά μέσο όρο, το 40% του καθαρού εισοδήματος των νοικοκυριών δαπανάται για στέγαση, συμπεριλαμβανομένων του ενοικίου ή της υποθήκης και των λειτουργικών εξόδων. Όμως, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους ενοικιαστές και στους ιδιοκτήτες: αυτοί που νοικιάζουν τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από αυτούς που είναι ιδιοκτήτες.
Το κόστος στέγασης
Σχετικά με το κόστος στέγασης, το εύρος των απαντήσεων είναι μεγάλο: από την μία πλευρά 1 στους 5 Ευρωπαίους φαίνεται κατά την συγκεκριμένη έρευνα να ξοδεύει μέχρι το 20% του εισοδήματος του στη στέγαση, από την άλλη πλευρά ένα 9% δηλώνει ότι δαπανά ένα ποσοστό της τάξεως του 70% με 90%. "H έρευνα μας δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι τόσο ανομοιογενής όσο πολλοί πιστεύουν. Φυσικά κάθε χώρα έχει τις ιδιομορφίες της, που σχετίζονται με τις ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς και με την οικονομική κατάσταση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μichael Polzler, Managing director της RE/MAX Europe. "Αλλά οι Ευρωπαίοι μοιάζουν πολύ όσον αφορά τις συνθήκες στέγασης και τις προσδοκίες για τις τιμές”.
Ίσως η πιο ετερογενής εικόνα της Ευρώπης σχηματίζεται όταν βλέπουμε με ποιον μοιράζονται το σπίτι τους οι Ευρωπαίοι. Σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία και στην περιοχή Dach (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία ), η πλειοψηφία μένει με κάποιον σύντροφο, τα παιδιά ή τους γονείς τους ενώ ένα ποσοστό που αγγίζει το 15% μένουν μόνοι τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τα πορίσματα της ίδιας έρευνας από τη RE/MAX Europe , σε χώρες όπως η Σλοβακία ή και η Τουρκία, εντοπίζεται ένα μέγεθος λιγότερο του 5% των συμμετεχόντων οι οποίοι μένουν μόνοι τους. "Είναι γεγονός ότι στις νοτιανατολικές ευρωπαϊκές χώρες οι άνθρωποι φεύγουν από το πατρικό τους όταν ξεκινούν το πανεπιστήμιο ή την πρώτη τους δουλειά”, εξηγεί ο Polzler. "Σε αυτές τις αγορές, τα μικρότερα διαμερίσματα προσφέρουν αξία για τα χρήματα τους, έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.”
Το κόστος ζωής αυξάνεται
Στις περισσότερες από τις χώρες της Γηραιάς ηπείρου όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη αυτή, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η ενοικίαση σπιτιού ή διαμερίσματος γίνεται όλο και πιο ακριβή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα 2/3 των Αυστριακών τάσσονται υπέρ της προαναφερθείσας άποψης ενώ σε κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, όπου μάλιστα πλήττονται εντονότερα από τις δυσμενείς συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης , τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς χαμηλότερα.
Ενδεικτικά παραδείγματα συνιστούν η Ελλάδα και η Ισπανία, με μόνο ένα 23% και 26% των πολιτών αντίστοιχα να θεωρεί το κόστος ενοικίασης ακινήτου υψηλό. Όσον αφορά το πραγματικό κόστος ζωής, οι Σουηδοί κρατούν μία πιο χαλαρή στάση καθώς μόνο το 23% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η διαμονή στη χώρα τους είναι ακριβή. Συγκριτικά με την περίπτωση της Σουηδίας, το 66% των Ελβετών πολιτών και το 62% των Φινλανδών θα συμφωνούσαν με αυτή τη δήλωση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ισχύει κατά γενική ομολογία για το σύνολο των χωρών όπου έλαβε χώρα η έρευνα της RE/MAX Europe είναι πώς "όσο μεγαλώνουν οι Ευρωπαίοι, τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι η ζωή στη χώρα τους είναι ακριβή”, τονίζει εύστοχα ο Polzler.
Μερικοί Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα για στέγαση
Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι θα ξόδευαν μέχρι το 40% του καθαρού εισοδήματος τους για στέγαση. Αυτό είναι κοντά στο ποσό χρημάτων που ήδη ξοδεύουν. Το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζεται στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο (50% κατά μέσο όρο) ενώ το χαμηλότερο εντοπίζεται στην Ελβετία και στη Σλοβακία (30%). Δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, πως αυτοί που ενοικιάζουν το σπίτι τους ξοδεύουν περισσότερα από αυτούς που είναι ιδιοκτήτες.
Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη φτάσει στα όρια τους όσον αφορά το κόστος στέγασης. Με μία όμως πιο προσεκτική ματιά στα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρεί κανείς ότι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα ώστε να έχουν πρόσβαση σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Και όπως επισημαίνει ο Michael Polzler, " αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον target group που μπορούμε να απευθυνθούμε σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα”.
Οι Ευρωπαίοι μετακομίζουν μόνο 4 φορές στη ζωή τους
Σύμφωνα με αυτή την πρόσφατη έρευνα για τις συνθήκες στέγασης που πραγματοποιήθηκε από την RE / MAX Ευρώπης σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, η μετακόμιση σε άλλο διαμέρισμα ή μονοκατοικία συνιστά ένα σπάνιο γεγονός για τους περισσότερους Ευρωπαίους. Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι έχουν μετακινηθεί μόνο τέσσερις φορές στη ζωή τους. Αυτό δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο μεταξύ των νέων: η παλαιότερη γενιά - 50 ετών και άνω - έχουν μετακινηθεί μόνο πέντε φορές κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Σχεδόν το ένα τέταρτο έχουν "πακετάρει” τα πράγματα τους περισσότερο από έξι φορές, ενώ το 15% έχουν μετακινηθεί μόνο μία φορά. Εκείνοι που νοικιάζουν ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία έχουν μετακινηθεί αισθητά συχνότερα από ό, τι εκείνοι που κατέχουν: πέντε έναντι τρεις φορές.
"Σε σύγκριση με τον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι μετακινούνται αρκετά συχνά, οι Ευρωπαίοι προτιμούν να μένουν σε ένα μέρος περισσότερο και να μετακινηθούν μόνο εάν αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης, για παράδειγμα, αν πάρουν μια νέα θέση εργασίας ή αν υπάρξει ένα νέο μέλος στην οικογένεια”, αναφέρει ο Michael Polzler, Διευθύνων Σύμβουλος της RE/ MAX Ευρώπης. "Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και εκείνων της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης: ενώ στην Ισπανία, στη Σλοβακία και στην Πολωνία μετακινούνται μόνο δύο φορές.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr