Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους τον Φεβρουάριο, ώστε να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα ανοίγοντας διάδρομο επενδύσεων μεγάλου ορίζοντα, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκ.Τσακαλώτος στο βήμα του 26ου Ετήσιου Συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Τόνισε μάλιστα ότι η όποια καθυστέρηση θα αναβάλει σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία. Σε ότι αφορά τη λύση που πρέπει να δοθεί τόνισε ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις λύσεις που δόθηκαν μέχρι τώρα και οι οποίες απλώς «κλοτσούσαν τον τενεκέ πιο κάτω στον δρόμο».
Παρουσιάζοντας δε τον οδικό χάρτη και τα αναγκαία βήματα «για να περάσουμε από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο κύκλο» τοποθέτησε την οριστική επίλυση του ζητήματος του χρέους τον Μάρτιο του 2016, οπότε και «θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο και τη στρατηγική μας». Μάλιστα χτες το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών σχετικά με την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής, υπό τον υπουργό Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει το έργο της τεχνικής προετοιμασίας, της υποδοχής και της αξιολόγησης τυχόν προτάσεων από ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς. Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγείται σχετικά προς το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. το οποίο και θα διαμορφώνει τη στρατηγική της Κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος.
Εν τω μεταξύ όμως θα πρέπει να περάσει ένα δύσκολο πακέτο εξετάσεων που προβλέπει η επόμενη αξιολόγηση. Όπως είπε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές το νομοθετικό (όπου απαιτείται) περιεχόμενο του δεύτερου σετ προαπαιτουμένων που αφορά σε κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ, νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και εργασιακά.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις στις 7 Δεκέμβρη, με στόχο έως τις 11 να έχουν συμφωνηθεί τα πάντα έως τις 18 να έχουν ψηφιστεί και να εκταμιευθεί αμέσως το εναπομένον 1 δισ. ευρώ της υποδόσης η οποία αν δεν εκταμιευθεί έως το τέλος του μήνα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να ξαναπάρει έγκριση από μια σειρά κοινοβουλίων μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.
Το επόμενο ορόσημο έρχεται τον Ιανουάριο. «Αρχές Ιανουαρίου θα επανέλθουμε, εάν είναι έτοιμη η κυβέρνηση, για την πρώτη αξιολόγηση», ανέφερε ο κ. Κοστέλο, όπου θα τεθεί το θέμα του ασφαλιστικού που καίει.
Την ίδια ώρα ο ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM μιλώντας σε φινλανδική εφημερίδα τόνισε: «Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο του 2018. Έως τότε, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα μπορεί να χρηματοδοτείται και πάλι πλήρως από τις αγορές. Μία τέτοια ελάφρυνση χρέους θα δινόταν ουσιαστικά αρκετό καιρό μετά τη λήξη του προγράμματος. Θα μπορούσε να συνεχίσει να συνδέεται με κάποιου είδους όρους, για να ελέγχεται και να διασφαλίζεται ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα συνεχισθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Δεν το έχουμε κάνει αυτό σε άλλες περιπτώσεις, αλλά οι άλλες περιπτώσεις ήταν ευκολότερες όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους».
Όπως είναι αντιληπτό η κυβέρνηση επιθυμεί με κάθε τρόπο να γίνει «χειροπιαστό» το πόσο θα ελαφρυνθεί το χρέος ώστε να αποτελέσει πολιτικό της όπλο. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι οι δανειστές σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο όπως καταφαίνεται με τα όσα δηλώνουν. Κι αυτό ίσως να φέρει και τις μεγάλες πολιτικές αναταράξεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr