Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε τις αρχές του νέου συστήματος, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του για το κύριο θέμα του ποσοστού αναπλήρωσης, που θα καθορίσει εν πολλοίς το ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων.
Ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για την εισαγωγή ενός νέου θεσμού, αυτού της Εθνικής Σύνταξης, που θα χρηματοδοτείται από τη Γενική Φορολογία και θα λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι συμπληρώνουν τις γενικές αρχές συνταξιοδότησης. «Ολοι θα πάρουν σύνταξη, που θα καλύπτει το όριο της φτώχειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πάνω σε αυτή θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη, με το σύστημα να παραμένει «αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών» και όχι «καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» και ατομικές μερίδες.
Το ΚΥΣΚΟΙΠ κατέληξε επίσης στη δημιουργία ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους, ενώ σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο συζητήθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, με τον ίδιο να προτείνει το τελικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
Όσο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην οποία αντιδρούν δανειστές και εργοδότες, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εμείνει στο θέμα «μέχρι τέλους».
Σε τεχνικό επίπεδο άλλωστε συνεχίζεται η ανταλλαγή σεναρίων και στοιχείων με στελέχη του κουαρτέτου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr