Στο μεταξύ, λόγο για απώλεια εσόδων 1 τρις από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, εξαιτίας της φοροδιαφυγής, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από το σκάνδαλο Luxleaks, που αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο διάφορες χώρες, μέσω ευνοϊκών φορολογικών αποφάσεων, βοηθούσαν πολυεθνικές να καταβάλουν τον ελάχιστο δυνατό φόρο, ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε χθες σε ακρόαση τους εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών.
Ενώπιον της ειδικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε προκειμένου να ερευνήσει ακριβώς αυτές τις πρακτικές, βρέθηκαν χθες, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Amazon, Google, Facebook, Walt Disney Company, Coca-Cola, IKEA, McDonald's, Fiat Chrysler.
Οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών συζήτησαν με την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για προτεινόμενα μέτρα, που θα κάνουν την φορολογία των εταιρειών στην Ε.Ε., πιο δίκαιη.
Αποφάσεις
Η ΕΕ έκανε ένα βήμα προς την αντιμετώπιση του φαινομένου φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών, μέσα από συμφωνίες τύπου “tax ruling”, με την ομόφωνη συμφωνία που επετεύχθη από τα κράτη - μέλη σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να μεταφέρουν τις νέες διατάξεις στο εθνικό δίκαιο πριν από το τέλος του 2016, πράγμα που σημαίνει ότι η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017.
Επί του παρόντος, τα κράτη - μέλη ανταλλάσσουν ελάχιστες πληροφορίες μεταξύ τους σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες τύπου “tax ruling” και εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια να αποφασίσουν, αν μια συμφωνία του εν λόγω τύπου ενδέχεται να αφορά άλλη χώρα της Ε.Ε.
Πλέον, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να ανταλλάσσονται ανά εξάμηνο, ενώ η συμφωνία θα καλύπτει και τις υφιστάμενες συμφωνίες τύπου “tax ruling” της τελευταίας πενταετίας.
Το θέμα των - υπό διερεύνηση - κρυφών συμφωνιών, που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις άνοιξε αρχικά (τον Ιούνιο του 2013) για το Λουξεμβούργο (για τις πολυεθνικές Amazon και Fiat Finance and Trade), την Ιρλανδία (ερευνάται η σχέση με την Apple) και την Ολλανδία (υπό διερεύνηση έχουν τεθεί αντίστοιχες συμφωνίες με την Starbucks). Στη συνέχεια επεκτάθηκε, προκειμένου να καλύψει όλα τα κράτη - μέλη.
Ήδη, τον Οκτώβριο, η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις, που προσφέρονται στη FIAT και στα Starbucks, από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία αντίστοιχα, συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση.
Πηγή: sepe.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr