Tα κριτήρια που θα προστατεύουν τα δάνεια της μεσαίας τάξης για την πρωτη κατοικία αλλα και η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι οι δύο εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνια που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισεκ αλλα και των 10 δισεκ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων το 25% των δανείων τελεί υπό προστασία ακομα και με την πρόταση των θεσμών. Ουσιαστικά πρόκειτα για δάνεια χαμηλών ποσών που αφορούν φτωχοποιημένα στρώματα.
Ωστοσο για το ποσοστό δανείων που φτάνει το 58% και αφορά χορηγήσεις που κατευθύνθηκαν στη μεσαία τάξη αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που "θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες" οπως αναγέρθηκε απο κορυφαίο επιςης παράγοντα.
Νωρίτερα το Repoter το βράδυ της Κυριακής σημείωνε ότι το θέμα της αξίας των δανείων και το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημα είναι τα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης στα κόκκινα δάνεια. Παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις που έχουν φτάσει στο 55%-60% των δανείων οι ξένοι θέλουν να το ποσοστό να μην ξεπερνά το 20%, που τελικά έχουν ανέβει λίγο και δέχονται την απόλυτη προστασία 1 στα 4 δάνεια.
Στο θέμα των επιχειρηματικών σχετικά με τα funds υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές αν και η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρχει και συμμετοχή της ΤτΕ στην διαχείριση του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω της εμπλοκής που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις πρωτοβουλία, δεν αποκλείεται να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εντός της ημέρας.
Στόχος της πλευράς των δανειστών είναι να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό που ενδιαφέρει της πλευρά των δανειστών είναι πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά και να δοθούν και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέση όμως που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Ύστατη προςπαθεια να προστατευθεί όσο γίνεται περισσότερος αριθμός νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής δανείων καταβάλλει το κυβερνητικό επιτελειο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγες.
Πάντως κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds ενώ άλλο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος δεν θα υπάρξει νομοθέτημα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά η χάραξη μια στρατηγικής.
Αντιθέτως με νόμο θα περάσει η συμφωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Οι στόχοι της κυβέρνησης
"Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά το “νόμο Κατσέλη” και τα επιχειρηματικά δάνεια" αναφερει πηγή του υπ. Οικονομικών που τονίζει οτι:
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr