Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από τις 20 Iουλίου, το χρηματοοικονομικό κόστος από τα capital controls μεταφέρθηκε όπως φαίνεται στον καταναλωτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Με δεδομένο ότι το διαθέσιμο «μάυρο χρήμα» συντηρεί κάπως τη ζήτηση κατά την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά 2,9%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των «28» της Ε.Ε.
Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, κατά 4,2%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ανατιμήσεις παρατηρούνται σε προϊόντα τα οποία παρέμειναν στον συντελεστή ΦΠΑ 13%. Οι τιμές ψωμιού και δημητριακών κατέγραψαν αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση (τη μεγαλύτερη μεταξύ των «28») και του κρέατος αύξηση κατά 1,9% (επίσης τη μεγαλύτερη μεταξύ των «28»). Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,3%.
Στην κατηγορία των ελαίων καταγράφεται αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,9%, στα φρούτα 17,2%, στα λαχανικά 9,6%, στα ψάρια 0,4%, σε γάλα, αυγά και τυριά 0,3%. Η μόνη δικαιολογημένη –τουλάχιστον από την αύξηση του ΦΠΑ– ανατίμηση είναι αυτή που παρατηρείται στη ζάχαρη (5%). Πρόκειται σημειωτέον για προϊόν που πλέον επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 23%. Από τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Σεπτέμβριο, αν και προκύπτει μερική και όχι σε όλες τις περιπτώσεις αποκλιμάκωση των τιμών σε σύγκριση με τον Αύγουστο, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι παρατηρούνται αυξήσεις σε σύγκριση με την αρχή του έτους ή πολύ πιο χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τον Ιούνιο, πριν δηλαδή από την επιβολή των capital controls (υπενθυμίζεται ότι επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η τιμή του φρέσκου γάλακτος εμφανίζει τον Σεπτέμβριο του 2015 αύξηση κατά 2,96% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015. Η τιμή, πάντως, παραγωγού συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015 είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εμφανώς χαμηλότερη από την τιμή το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, η τιμή του μαλακού σιταριού, προϊόν το οποίο εισάγει σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της, αυξήθηκε κατά 4,6%, όταν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. η τιμή κατέγραψε μείωση 5%. Αύξηση, αν και οριακή, κατά 0,8% παρατηρήθηκε και στην τιμή του σκληρού σιταριού. Σε ετήσια βάση η τιμή του μαλακού σιταριού στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6,7%, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. παρατηρήθηκε αύξηση μόλις κατά 1%.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr