Κι όλα αυτά την ώρα που ξεκινά η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από τις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Το ανακοινωθέν συνεπώς του σημερινού Eurogroup αναμένεται να στείλει μήνυμα που θα επηρεάσει τις προσπάθειες άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων από τους επενδυτές που καταγράφουν αναλυτικά το πως κινείται η ελληνική πλευρά.
Με τα περιθώρια να είναι στενά ήδη ξεκίνησε η διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναζητά τη στήριξη της Γαλλίας ώστε να αμβλυνθεί η σκληρή Γερμανική Γραμμή Σόιμπλε στο Eurogroup. Κεντρικό θέμα για την ελληνική πλευρά είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με τα όρια στην αντικειμενική αξία και το εισόδημα να έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 180 χιλιάδες και τις 30 χιλιάδες αντίστοιχα ώστε να δοθεί μήνυμα συνεργασίας με τους θεσμούς. Σημαντικό ζήτημα υπάρχει και με τις αλλαγές στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων όπου η ελληνική πλευρά επιθυμεί μα μην αλλάξει η βασική φιλοσοφία με έντονη αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης. Κι αυτό γιατί φοβάται τσουνάμι ληξιπρόθεσμων που θα οδηγήσει εκτός ενημερότητας χιλιάδες επιχειρήσεις ειδικά ΜΜΕ.
Η τρόικα, όπως και στο θέμα της πρώτης κατοικίας, ζητεί "αυστηρότητα" και θεωρεί αρκεί η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος ακόμη και κατά λίγα δευτερόλεπτο για να χάσει κανείς τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Στο πλαίσιο αυτό θα διεκδικήσουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης στο Eurogroup της Δευτέρας άμβλυνση των σκληρών γραμμών και μια δήλωση που θα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα βρεθεί άμεσα λύση και θα ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση και της υποδόσης.
Άλλωστε πέρα από την απαραίτητη δόση των 2 δισ. συνολικά θα πρέπει να διαμορφωθεί "κλίμα" καθώς την Τετάρτη αναμένεται η τρόικα στην Αθήνα για την εκκίνηση της Β φάσης προαπαιτούμενων και αξιολόγησης που θα οδηγήσουν στην υπολειπόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.
Όμως παράλληλα η αποστολή των θεσμών θα προετοιμάσει το έδαφος για την επανάκαμψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στόχος είναι να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών απόστολων (staff levelagreement) και στη συνέχεια να διαμορφωθούν δύο πολυσέλιδα κείμενα μνημονίων, ένα της Κομισιόν κι ένα του ΔΝΤ, για το πως ακριβώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα διάσωσης.
Η διαδικασία αυτή προωθείται από τη Γερμανία που δεν βλέπει με καλό μάτι την πολιτικοποίηση της ελληνικής υπόθεσης και επιθυμεί τη σκληρή παρουσία του Δ.Ν.Τ απέναντι στη Γαλλική ενεργοποίηση.
Ουσιαστικά όπως παγίως αυτά τα χρόνια επιδίωκε ο Β. Σόιμπλε, στόχος είναι να υπάρχει η σιδηρά παρουσία του Ταμείου με τις μακρές λίστες υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που ισοσταθμίσει τη "μαλθακότητα" της Κομισιόν όπου λόγο έχει το Παρίσι.
Ωστόσο το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα την ύπαρξη μιας σαφούς διατύπωσης-περιγραφής για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του χρέους κάτι που είναι ένα βασικό αγκάθι.
Τέλος παρά από τη συμφωνία μεταξύ των θεσμών που θα πρέπει να γίνει σε αυτήν την δάση θα πρέπει μετά την έλευση της τρόικας να κλειδώσει και η μεγάλη αξιολόγηση της τρόικας που θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά, τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμού 2016-2019 και τον κορμό του νέου Ασφαλιστικού.
Γ. Α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr