Μέχρι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport και να λάβει δεσμευτικές προσφορές για το 67% του ΟΛΠ προκειμένου η συγκεκριμένη συμφωνία να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές «θα έχουν μια εντυπωσιακή επίπτωση στην ελληνική οικονομία» και θα δείξουν ότι η οικονομία «έχει σταθεροποιηθεί», όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. «Θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της χώρας και θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις».
Κατά τον ίδιο, το Ταμείο βάζει σε προτεραιότητα και την 20ετή παράταση της παραχώρησης της λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και την πώληση ποσοστού 30% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ στην «Αερολιμήν Αθηνών» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Αν και ο στόχος για το 2016 είναι μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά στην πρόοδο της χώρας μέχρι στιγμής, ωστόσο είναι ένα κλάσμα των απαιτούμενων, καθώς οι πιστωτές επιμένουν πως η Ελλάδα πρέπει να βγάλει 50 δισ. ευρώ από ένα «σημαντικά αυξημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» στο διάστημα των τριών ετών που διαρκεί το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, άλλα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση περιλαμβάνουν τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ και ένα ποσοστό 17% της ΔΕΗ.
Όπως επισημαίνει, η θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων αποτελεί «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε».
Την ίδια στιγμή μιλώντας στο Bloomberg, ο senior economist της Eurobank, κ. Θεόδωρος Σταματίου, σημειώνει πως «η προθυμία της κυβέρνησης να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις θα σηματοδοτήσει την αξιοπιστία της και την ικανότητά της να κάνει 'κτήμα' της το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Η τρέχουσα σειρά των ιδιωτικοποιήσεων θα σηματοδοτήσει στους ξένους επενδυτές πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις διεθνείς αγορές».
Η Ελλάδα δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να τηρήσει τις προθεσμίες. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν αυτή την εβδομάδα αν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα θέλει τον επόμενο μήνα να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτό θα αποτελέσει «κλειδί» και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους των δανείων που θα λάβει η Ελλάδα για τις τράπεζές της, καθώς και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η πρόσβαση στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν μία από τις ελάχιστες υποχωρήσεις που κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας να εξασφαλίσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, όταν συμφωνήθηκε το τρίτο πακέτο διάσωσης, σημειώνει το Bloomberg.
Σημειώνεται πως όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ελλάδα θα αποφασίσει τη μορφή που θα έχει το νέο ταμείο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με τον κ. Πιτσιόρλα να σημειώνει πως η δομή του θα δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο περιθώριο να «βγάλει αξία» από τις κρατικές συμμετοχές, στην προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της υπόλοιπης οικονομίας. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις «δεν μπορούν να πεταχτούν στον κουβά για την εξυπηρέτηση του χρέους», τονίζει ο κ. Πιτσιόρλας, συμπληρώνοντας πως «κάποια από τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις άμεσες ανάγκες και για επενδύσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr