Δεν είναι μονάχα τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Αλλάζουν ριζικά τα πάντα σε ότι αφορά στα ποσά με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που μόνο μειώσεις θα φέρουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις.
«Κοινωνικό συντελεστή» θα ονομάσει το υπουργείο Εργασίας τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα μειώσει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις καθώς δεν υπάρχει χρόνος να επαναϋπολογιστούν 4 εκατ. συντάξεις βάσει του μισθού, των εισφορών και του ποσοστού αναπλήρωσης τους.
Ο συντελεστής που θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα «υποθέτει» τα παραπάνω δεδομένα και θα αναγγέλλει την «ποινή» της σύνταξης. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος του ΙΚΑ είχε αρχική σύνταξη πριν από τις μνημονιακές περικοπές 1.400 ευρώ, εκτιμάται ότι θα είχε μισθό 2.000 και κατέβαλε εισφορές 310 ευρώ.
Πάντως, οι δανειστές, που συναντήθηκαν χθες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με την εθνική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, πριν δουν την «ποσοτικοποίηση» του σχεδίου. Η εξοικονόμηση δαπανών η οποία πρέπει να προκύψει για να εγκρίνουν τα μέτρα από φέτος μέχρι το 2018 ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ.
Οι αλλαγές-αγκάθι στο συνταξιοδοτικό
Η πρώτη αλλαγή αφορά σε όσους λαμβάνουν μεγάλα ποσά μέσω περισσότερων από μία συντάξεων. Εδώ μπαίνει νέο πλαφόν που θα είναι σημαντικά μικρότερο από το σημερινό που είναι στα 3.600 ευρώ. Το ποιο θα είναι το πλαφόν αυτό μένει να συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην επικουρική σύνταξη. Το υπουργείο επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος καθώς αυτό θα σημάνει μειώσεις των επικουρικών κατά 50% ως και 60%. Έτσι μέσω ενοποίησης της επικουρικής με την κύρια το υπουργείο πιστεύει ότι θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες για τους συνταξιούχους.
Σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑΣ, αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα χαθεί για την πλειοψηφία των δικαιούχων σε βάθος χρόνου, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να το εντάξει στην λεγόμενη εθνική σύνταξη, κάτι ωστόσο το οποίο θα σημάνει επίσης περικοπή του ποσού που λαμβάνουν σήμερα οι δικαιούχοι.
Σημαντικότατη είναι και η αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης η οποία θα φέρει και μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις όλων, παλιών και νέων. Ουσιαστικά στο επίκεντρο βρίσκονται περίπου 880.000 δικαιούχοι οι οποίοι θα δουν το ποσοστό αναπλήρωσης να αλλάζει και να είναι πλέον από 55% ως και 75%.
Για τα ποσά ως 1.000 ευρώ (σύμφωνα με τα όσα επιδιώκει το υπουργείο) το ποσοστό αναπλήρωσης θα παραμείνει στο 75% ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις. Από τα 1.000 ως τα 1.500 ευρώ το ποσοστό όμως θα πέσει και θα είναι πιθανότατα κοντά στο 65%, ενώ ακόμη πιο κάτω, κοντά στο 55% θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για ποσά άνω των 1.500, γεγονός που θα σημάνει μεγάλες μειώσεις για δημοσίους υπαλλήλους και ειδικά για υπαλλήλους ΔΕΚΟ και Τραπεζών.
Παράλληλα έρχεται η εθνική σύνταξη, μια σύνταξη που θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που μεταφράζεται σήμερα στα 390 με 400 ευρώ. Από κει και πάνω τα χρήματα που παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού του βίου.
Σημαντική η αλλαγή σε ό,τι αφορά στον τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το βασικό σχέδιο του υπουργείου λέει ότι σε κάθε συναλλαγή μαζί με τον φόρο θα παρακρατείται και ένα ποσό για την ασφάλιση.
Σε ό,τι αφορά στους μισθωτούς αναμένεται να εφαρμοστεί το μοντέλο του ΙΚΑ για όλους στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για αρκετούς οι κρατήσεις κάθε μήνα θα μειωθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει έμμεση αύξηση των μισθών, ωστόσο αυτό θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε σημαντικά μικρότερη σύνταξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr