Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του έργου αυτού η οποία οφείλεται στην κοινή προσπάθεια του ΟΟΣΑ και της ομάδας G20 να εξοπλίσουν τις κυβερνήσεις με τα απαραίτητα εσωτερικά και διεθνή εργαλεία να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο 2013. Στόχος του Προγράμματος BEPS, το οποίο περιλαμβάνει 15 επιμέρους Δράσεις, είναι να εξοπλίσει τα κράτη με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα κέρδη φορολογούνται εκεί όπου πραγματοποιείται η οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί τα κέρδη. Σημειωτέον ότι στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν επί ίσοις όροις και αναπτυσσόμενα κράτη. Συγκεκριμένα οι Δράσεις αυτές είναι οι εξής:
- Δράση 1: Αντιμετώπιση των Προκλήσεων της Ψηφιακής Οικονομίας (Address the Tax Challenges of the Digital Economy)
- Δράση 2: Εξουδετέρωση των Αποτελεσμάτων των Υβριδικών Αναντιστοιχιών (Neutralise the Effects of Hybrid Mismatch Arrangements)
- Δράση 3: Ενίσχυση των Κανόνων των Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών (Strengthen CFC Rules)
- Δράση 4: Περιορισμός της Διάβρωσης της Φορολογητέας Βάσης μέσω της Έκπτωσης Τόκων και άλλων Χρηματοοικονομικών Πληρωμών (Limit Base Erosion via Interest Deductions and Other Financial Payments)
- Δράση 5: Αντιμετώπιση των Επιβλαβών Φορολογικών Πρακτικών πιο αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη Διαφάνεια και την Ουσία (Counter Harmful Tax Practices More Effectively, Taking Into Account Transparency and Substance)
- Δράση 6: Αποτροπή της Κατάχρησης των Συμβάσεων (Prevent Treaty Abuse)
- Δράση 7: Αποτροπή της τεχνητής αποφυγής του καθεστώτος της Μόνιμης Εγκατάστασης (Prevent the Artificial Avoidance of PE Status)
- Δράσεις 8-10: Διαβεβαίωση ότι οι Ενδοομιλικές Τιμολογήσεις είναι σύμφωνες με την πραγματοποίηση κερδών (Assure that Transfer Pricing Outcomes are in Line with Value Creation)
- Δράση 11: Μέτρηση και παρακολούθηση των BEPS (Measuring and Monitoring BEPS)
- Δράση 12: Απαίτηση από τους Φορολογούμενους να αποκαλύπτουν τις Διευθετήσεις σχετικά με Επιθετικό Φορολογικό Σχεδιασμό (Require Taxpayers to Disclose their Aggressive Tax Planning Arrangements)
- Δράση 13: Επανεξέταση των Εγγράφων ΕνδοομιλικώνΤιμολογήσεων (Re-examine Transfer Pricing Documentation)
- Δράση 14: Αποτελεσματικότητα των Μηχανισμών Επίλυσης Διαφορών (Make Dispute Resolution Mechanisms More Effective)
- Δράση 15: Ανάπτυξη ενός Πολυμερούς Εργαλείου (Develop a Multilateral Instrument)
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση των τελικών συστάσεων του Προγράμματος με τη συστηματική παρουσία των στελεχών της αλλά και της ίδιας της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, στις συνεδριάσεις των επιμέρους Ομάδων Εργασίας, αλλά και της Επιτροπής Φορολογικών Υποθέσεων του Ο.Ο.Σ.Α., ήδη από την έναρξη των σχετικών εργασιών.
Επίσης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά από πρόταση του Διευθυντή του Ο.Ο.Σ.Α., συνέβαλε στην οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος BEPS ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια του Οργανισμού για την προώθηση πολιτικών που σκοπό έχουν την φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι στις 17/09/2015 όπου παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο του Ο.Ο.Σ.Α. τα τελικά κείμενα των 15 δράσεων του Οργανισμού για τα BEPS, ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α. ευχαρίστησε τις Φορολογικές Διοικήσεις των Κ.Μ. και ιδιαίτερα της Ελλάδας που παρείχαν ενημέρωση και συμμετείχαν στη διαμόρφωση των τελικών κειμένων για τα BEPS.
Η κα Σαββαΐδου επισημαίνει ότι τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις εργασίες του Ο.Ο.Σ.Α., οι οποίες κατόπιν της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, επικεντρώνονται στην εφαρμογή τους και εξετάζουν ποιές από τις συστάσεις του Προγράμματος BEPS θα υιοθετήσει η χώρα μας, έτσι ώστε να μην έρχονται σε σύγκρουση με τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας και τα εθνικά συμφέροντα, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr