Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, «κατ’ εξαίρεσιν των επιβληθέντων περιορισμών κινήσεως κεφαλαίων, επιτρέπονται πλέον αναλήψεις μετρητών διά τας Ιεράς Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και διά την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών έως είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) μηνιαίως, εξ ενός πιστωτικού ιδρύματος και εξ ενός λογαριασμού», υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει γίνει ανάληψη από άλλον λογαριασμό ή άλλη τράπεζα.
Η εξαίρεση αυτή από τα capital controls δημιουργεί ερωτηματικά, δεδομένων των περιορισμών που ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις της χώρας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα αναλήψεων 60 ευρώ ημερησίως από λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες και όχι από έναν, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Εκκλησίας.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης
«Πρωτ. 4705
Αριθμ. Διεκπ. 2122
Αθήνησι 29η Σεπτεμβρίου 2015
Διά του παρόντος διαβιβάζομεν Υμίν την υπ’ αριθμ. Γ.Δ.Ο.Π. 0001258ΕΞ 2015/Χ.Π.2672 απόφασιν του Αξιοτίμου κ. Υπουργού Οικονομικών, υπό τον τίτλον «Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων», δημοσιευθείσαν εις το υπ’ αριθμ. 2100/ 25.9.2015 Φύλλον της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, τεύχ. Β΄, ως και το από 28.9.2015 σχετικόν Δελτίον Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, συμφώνως προς τα οποία (παράγρ. 1, εδ. ιθ και κ), κατ’ εξαίρεσιν των επιβληθέντων περιορισμών κινήσεως κεφαλαίων, επιτρέπονται πλέον αναλήψεις μετρητών διά τας Ιεράς Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και διά την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών έως είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) μηνιαίως, εξ ενός πιστωτικού ιδρύματος και εξ ενός λογαριασμού, επί τη προσκομίσει υπευθύνου δηλώσεως του νομίμου εκπροσώπου αυτων, ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει ανάληψιν εντός του τρέχοντος μηνός εξ άλλου λογαριασμού του ιδίου ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Αι ως άνω συναλλαγαί θα διεκπεραι-ούνται απ’ ευθείας διά του δικτύου των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων».
ΥΠΟΙΚ: Για ανθρωπιστικούς σκοπόυς η εξαίρεση της Εκκλησίας
«Εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει στις 28 Σεπτεμβρίου και σε αυτό παραπέμπει σήμερα για να απαντήσει σε όσους κάνουν λόγο για προνομιακή εξαίρεση της Εκκλησίας.
Το υπουργείο Οικονομικών συμπληρώνει ότι στο ίδιο δελτίο Τύπου περιγράφεται σειρά διευκολύνσεων και για οργανισμούς (φιλανθρωπικά ιδρύματα εξωτερικού) και για φυσικά πρόσωπα (νοσηλεία στο εξωτερικό, συνοδοί αρρώστων, οπλίτες, φοιτητές, διενέργεια εράνων για πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε λοιπά, αλλά και για αρρώστους όπως και συνοδούς αυτών σε περίπτωση νοσηλείας εκτός Ελλάδας, άρση προθεσμιακών λογαριασμών για λόγους βιωσιμότητας κ.ό.κ.)
Ιερά Συνοδος: Αποκλειστικά για τη διευκόλυνση του ανθρωπιστικού έργου η αύξηση του ορίου
Αποκλειστικά για τη διευκόλυνση του ανθρωπιστικού της έργου γίνεται η αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών, υποστηρίζει η Ιερά Σύνοδος. Παράλληλα, «προς αποκατάσταση της αλήθειας» αναφέρει ότι η σχετική υπουργική απόφαση δεν κατήργησε τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τους φορείς της Εκκλησίας, αλλά αύξησε το μηνιαίο όριο αναλήψεως μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις της χώρας και υπό τον όρο ότι πρόκειται για ανάληψη από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από ένα τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα.
Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει ότι «η αύξηση ορίου αναλήψεως αφορά μόνο στις Ι. Μητροπόλεις και δεν αφορά σε φυσικά πρόσωπα (εφημέριους, μοναχούς, Μητροπολίτες κ.λπ.) ούτε στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας (στον κεντρικό φορέα της «Εκκλησίας της Ελλάδος» ως νομικό πρόσωπο, στις Ι. Μονές κ.λπ.)».
Σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι το μηνιαίο όριο αναλήψεων αυξήθηκε λόγω της έως σήμερα δυσχέρειας «καταβολής τακτικών και εκτάκτων επιδομάτων βοήθειας σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς απόρους και οικογένειες από τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Μητροπόλεων, καθώς η υλική βοήθεια προς αυτούς δεν διεκπεραιωνόταν ώς σήμερα διατραπεζικά».
Επίσης, το όριο αναλήψεων αυξήθηκε για «τη διευκόλυνση πληρωμής εξόδων για τα συσσίτια, εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων λειτουργίας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (γηροκομεία, άσυλα ανιάτων κ.λπ.) των Μητροπόλεων».
Επομένως, καταλήγει η Ιερά Σύνοδος, «η αύξηση του ορίου αναλήψεως μετρητών ήρθε να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού έργου των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών φορέων δημοσίου δικαίου και όχι να θεσπίσει κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων, όπως ερμηνεύθηκε από ορισμένα δημοσιεύματα με σκανδαλοθηρική πρόθεση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr