Η ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των δόσεων, η συνακόλουθη υποχρέωση καταβολής υψηλότερων ποσών, η αύξηση των επιτοκίων είναι δυνατόν να οδηγήσει πολλούς σε «έξοδο» από τη ρύθμιση και σε έκρηξη και πάλι των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Μιλώντας στο Reporter o Δ.Γ. κατασκευαστής σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αλλαγή στη ρύθμιση θα φέρει και πάλι μπροστά τον κίνδυνο συσσώρευσης χρεών. Τώρα εξυπηρετώ τις δόσεις μου και κανονικά καταβάλω τις υποχρεώσεις μου» τονίζει και σημειώνει ότι με δεδομένο ότι πολλοί που έχουν ακίνητη περιουσία είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση κινδυνεύουν να εξέλθουν αυτής.
Με τη νέα απόφαση αναμένεται να καθορίζονται εισοδηματικά κριτήρια που θα οδηγούν σε συρρίκνωση των δόσεων ή ακόμη και στην «αποβολή» από τη ρύθμιση. Με δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων έχει «πεθάνει» είναι προφανές ότι το εισοδηματικό κριτήριο τίθεται σε αμφισβήτηση. Από χτες το θέμα έχει τεθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην είναι «βίαιη» η παρέμβαση στη ρύθμιση και να διασφαλιστεί ο στόχος για φορολογική ενημερότητα όσο γίνεται περισσότερων πολιτών με παράλληλη επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Άλλωστε το επόμενο διάστημα πέφτει ένα βουνό από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως δόση φόρου εισοδήματος, δόση φόρου ακινήτων, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας.
«Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο, γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις» επεσήμανε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε παράλληλα ότι θα βγουν από τη ρύθμιση ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις οι οφειλέτες που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και εξοφλούν τα χρέη τους σε 100 δόσεις, ενώ έχουν την οικονομική άνεση, π.χ. όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τραπεζικό λογαριασμό 200.000 ευρώ», να πληρώσουν το χρέος τους.
Τόνισε πάντως ότι το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, ή γενικότερα το ύψος του εισοδήματος που κρίνεται ικανό για την εξόφληση οφειλών σε λιγότερες δόσεις, ή για αποβολή από τη ρύθμιση, θα εξεταστεί στη συζήτηση με τους δανειστές όπου και θα καθοριστούν επακριβώς και τα κριτήρια που θα περιληφθούν στην υπό διαμόρφωση απόφαση.
Ν.Δ.: Τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν
Αιφνιδιασμό «εκατομμυρίων πολιτών» από τις νέες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων καταγγέλλει η Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας τις σχετικές προβλέψεις «χαριστικές για τους έχοντες και ανεπαρκείς για τους αδύναμους».
Σχολιάζοντας τις τροποποιήσεις, η Ν.Δ. επισήμανε ότι για φορολογουμένους με οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ αυξάνεται το επιτόκιο από το 3%, που ισχύει σήμερα, στο 5%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλουν. Yπογράμμισε ότι για φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα, με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ, για να μην αυξηθεί το επιτόκιο στο 5% θα πρέπει να συντρέχουν, σωρευτικά, τρεις προϋποθέσεις: να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να είναι έως 150.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
«Επιπλέον, πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις (π.χ., 80 αντί 100), καταβάλλοντας υψηλότερο ποσό ανά μήνα. Ετσι πολλοί δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ρύθμισή τους, ενώ το κράτος θα δει τα έσοδά του να πέφτουν» τονίζει η Ν.Δ. αναφέροντας: «Τελικά, από την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι μόνοι που βολεύτηκαν, που εξακολουθούν να πίνουν στην υγεία των κορόιδων και δοξάζουν τον κ. Τσίπρα είναι οι γνωστοί μεγαλοοφειλέτες, που είδαν τις οφειλές τους να κουρεύονται από τον κ. Τσίπρα σε μια νύχτα».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr