Πάντως μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκδοθούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις για το πώς θα διατίθεται το ψωμί και το γάλα, για το οποίο με το νόμο του Αυγούστου απελευθερώθηκε η διάρκεια ζωής.
Σημειώνεται ότι με βάση την συμφωνία για το γάλα η διάρκεια ζωής θα καθορίζεται με ευθύνη της βιομηχανίας, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζεται για κάθε προϊόν. Παράλληλα εξετάζεται η εύρεση μιας διατύπωσης στην απόφαση που θα κάνει ευκρινή το διαχωρισμό των παραδοσιακών αρτοποιείων από τους φούρνους που ψήνουν κατεψυγμένη ζύμη χωρίς να παραβιάζει το πνεύμα των ρυθμίσεων του νέου μνημονίου σύμφωνα με τις οποίες όλα τα σημεία στα οποία ψήνεται ζύμη μπορούν να ονομάζονται φούρνοι. Πιο συγκεκριμένα γίνεται διερεύνηση ένα είναι εφικτό να να επιτραπεί μόνο στα αρτοποιεία που υλοποιούν όλη τη διαδικασία αρτοποίησης (από τις πρώτες ύλες ως το τελικό προϊόν) να αναγράφουν τη λέξη «φρέσκο» στο ψωμί. Εναλλακτικά εξετάζεται να ενημερώνεται ο καταναλωτής ως προς το αν το ψωμί που αγοράζει έχει παρασκευαστεί από νωπή ή κατεψυγμένη ζύμη.
Πρόκειται για τροποποιήσεις στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) που θα υπογράψει ο γεν. γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.
Επιπλέον για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή που έκαναν οι εμπορικές οργανώσεις και εργαζόμενοι κατά της πιλοτικής λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε δέκα περιοχές της χώρας. Αν γίνει δεκτή η προσφυγή, τότε θα επανέλθει το καθεστώς των 8 Κυριακών που ίσχυε ήδη (συν όσες αποφασίζουν οι αντιπεριφερειάρχες για την εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών).
Αν απορριφθεί, τότε αναβιώνει το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης τουλάχιστον για τις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται να ορίσει σαφή κριτήρια για τον καθορισμό περιοχών ως τουριστικών ώστε να αποφεύγονται αυθαιρεσίες αλλά και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr