Όπως εξηγούν στο Reporter υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη «μεγάλες επιχειρήσεις και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας αναμένεται στο προσεχές εξάμηνο να τεθούν σε τροχιά αναδιάρθρωσης».
Υπολογίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, δηλαδή πλην των ήδη επισφαλών, και δάνεια αναδιαρθρωμένα ή με πιθανότητα αθέτησης πληρωμής, φθάνουν το 50% των χαρτοφυλακίων, τα οποία είναι πάνω από 40 δισ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η διαδικασία αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρήσεων και κλάδων θα αποτυπώσει σε μεγάλο βαθμό, τη μορφή της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και είναι κρίσιμη πρόκληση και για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να νομοθετήσει καταλλήλως.
Πώληση κόκκινων δανείων
Το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η είσοδος στην αγορά εξιδικευμένων «παικτών» αναμένεται να προσδώσει την ευελιξία που έλειπε και δεν επέτρεψε παρά μικρή πρόοδο σε αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρήσεων και ακόμη μικρότερη σε παρεμβάσεις στο σύνολο κλάδων που πάσχουν. Τεχνογνωσία και κεφάλαια μπορούν να εισφερθούν μόνο από εξιδικευμένους παρόχους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην συνδιαχείριση των ΝPLs ή να αποκτήσουν πακέτα δανείων και επιχειρηματικές συμμετοχές.
Αν και οι πολιτικές εξαγγελίες περί μη πωλήσεως δανείων σε τρίτους συνεχίζουν να διατυπώνονται, το υπογραφέν μνημόνιο αναφέρει ρητώς την ανάγκη για άνοιγμα της αγοράς NPLs. Και αν η διαχείριση «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δάνεια εν πολλοίς είναι πιο πρόσφορο να γίνεται από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες ποντάρουν στην ανακτησιμότητα για μελλοντικά κέρδη, για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και συμμετοχές, η λύση της μεταφοράς εκτός ισολογισμού απελευθερώνει πόρους ενώ είναι και πιο αποτελεσματική για την στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων αφού θα δίνει την ευχέρεια προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.
Το χρονοδιάγραμμα
Ως τα τέλη Οκτωβρίου, το ΤΧΣ θα έχει έτοιμη έκθεση στην οποία θα περιγράφει τα νομικά και κανονιστικά εμπόδια που υπάρχουν σήμερα ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ η ΤτΕ θα ετοιμάσει ως τότε έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το Ταμείο εκκινεί ήδη τη διαδικασία για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου που θα πρέπει να διαθέτει σχετική εμπειρία και ο οποίος θα κληθεί να υποδείξει τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές για λύσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ορόσημο για την βελτίωση της διαχείρισης των NPLs είναι η σύσταση ως το τέλος Δεκεμβρίου συντονιστικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση οφειλετών με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά χρέη ενώ, όπως αναφέρει το μνημόνιο, το ΤΧΣ θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης για την τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με σκοπό τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ τραπεζών και την ταχύτερη αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων και στην περίπτωση που απαιτείται, την από κοινού αντιμετώπιση τομέων της οικονομίας.
Το πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού και συννενόησης μεταξύ πιστωτριών τραπεζών παραμένει υπαρκτό, παρότι βελτιώθηκε η εσωτερική οργάνωση τους με την λειτουργία bad bank που απασχολούν μεγάλο αριθμό στελεχών, και επισημαίνεται από τις αρχές που εποπτεύουν τον κλάδο.
Ο συντονισμός και η άσκηση πίεσης, όπου χρειάζεται και από μια τρίτη πλευρά, αναμένεται να έχει αποτελέσματα, όπως και η βαθμολόγηση που θα λαμβάνουν οι τράπεζες από το ΤΧΣ για την αποτελεσματικότητά τους. Ενισχυτικά λειτουργεί η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και κυρίως του πτωχευτικού και η άρση εμποδίων, κάτι που επίσης προβλέπει ρητώς και με σφιχτό χρονοδιάγραμμα, το μνημόνιο. Ο στόχος είναι να γίνει αποτελεσματικά και γρήγορα ο διαχωρισμός μεταξύ βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων, και οι μη βιώσιμες να τεθούν γρήγορα σε εκκαθάριση ενώ οι βιώσιμες να μπορέσουν να προσελκύσουν νέα κεφάλαια.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr