Στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, το νέο οικονομικό επιτελείο ψάχνει να βρει τι θα αλλάξει στη φορολογία εισοδήματος, φέρνοντας νέα κλίμακα αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων που κοστίζουν 300 εκατ. ευρώ στο κράτος. Με στόχο την αναδιανομή των βαρών αναζητούν «πλούσιους» για να τους φορολογήσουν αλλά, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, κατεβάζουν τον πήχη πιο κάτω και από τα 30.000 ευρώ το χρόνο, ή και από τα μόλις 12.000 ευρώ και πάνω.
Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να επαναφέρουν το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, στις 12.000 ευρώ, όπως υποσχόταν προεκλογικά τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον στα 9.000 ευρώ που ισχύει πρακτικά σήμερα.
Για αυτό κερδίζει έδαφος η εισήγηση να μην ισχύει κανένα αφορολόγητο για όσους βγάζουν πάνω από το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή, εκατομμύρια μισθοσυντήρητοι θα κληθούν να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, χωρίς κανένα αφορολόγητο! Η επιβάρυνση μπορεί να ξεπερνά τα 2.100 ευρώ τον χρόνο, που σήμερα ο απλός μισθοσυντήρητος τα γλιτώνει, σαν έκπτωση φόρου.
Ακόμα χειρότερα όμως, προτείνεται ο ανώτερος συντελεστής φόρου που «πιάνει» τον κάθε φορολογούμενο να ισχύει μεν από το πρώτο ευρώ, αλλά και για ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος, αντί να ισχύει ένας για κάθε κλιμάκιο του εισοδήματος στο οποίο αφορά!
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;
3 εκατομμύρια και πλέον φορολογούμενοι που δηλώνουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ (ή από τα 9.000 ευρώ αν δεν βγαίνει αλλιώς ο λογαριασμός) δεν θα πληρώσουν το 2016 ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδόηματος (ή θα δίνουν τα ίδια με φέτος) αλλά οι υπόλοιποι 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα επωμιστούν τα κάτι παραπάνω από 20 δισ. ευρώ συνολικά που ζητά ο προϋπολογισμός (πάνω από 5.000 ευρώ «το κεφάλι»).
Αυτά είναι τα νησιά όπου θα επιβληθεί ΦΠΑ
Εκπλήξεις αναμένονται όμως να υπάρξουν και στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών στο Αιγαίο. Επειδή το μέτρο πρέπει να ισχύσει από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και η Βουλή δεν έχει ακόμη ανοίξει, ετοιμάζεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ορίζει τα νησιά που θα υποστούν το νέο κύμα αυξήσεων.
Ο αριθμός τους κυμαίνεται από 7 ως 12, μεταξύ των οποίων και τα εξής νησιά:
- Μύκονος
- Σαντορίνη
- Ρόδος
- Πάρος
- Νάξος
- Σύρος
- Τήνος
- Μήλος
- Τζιά
- Σίφνος
Θα ισχύσει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση;
Σύγχυση προκαλεί πάντως σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει και να μην καταργήσει το μέτρο. Αντιθέτως η Τρόικα ζητάνα καταργηθεί. Ως συμβιβαστική λύση εξετάζεται η επιβολή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ 6% ή 13%, με τη λογική ότι έτσι οι αυξήσεις μπορεί να απορροφηθούν από τς επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr