Μιλώντας στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ. Katainen δήλωσε: «Η δέσμη αυτή θα επιτρέψει την άμεση χρήση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 500 εκατ. ευρώ προς όφελος των αγροτών. Πρόκειται για ισχυρή και αποφασιστική απάντηση που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ευθύνη της έναντι των αγροτών και είναι έτοιμη να την υποστηρίξει με τα ανάλογα κονδύλια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν λάβει κανείς υπόψη του άλλες ανάγκες που πρέπει επίσης να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.»
Τα εν λόγω μέτρα εστιάζονται σε τρία σημεία:
(1) αντιμετώπιση των δυσχερειών ταμειακής ροής που αντιμετωπίζουν οι αγρότες,
(2) σταθεροποίηση των αγορών και
(3) αντιμετώπιση της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η Επιτροπή θα προτείνει το σημαντικότερο μέρος της ολοκληρωμένης δέσμης που θα παρασχεθεί σε όλα τα κράτη μέλη, να είναι κονδύλια για τη στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα. Η κατανομή των ενισχύσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί με τρόπο δίκαιο, στοχευμένo και αποτελεσματικό, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη εκείνα τα κράτη μέλη και εκείνους τους αγρότες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις εξελίξεις στις αγορές. Πρόθεση της Επιτροπής είναι να παρασχεθεί η μεγαλύτερη δυνατή ευχέρεια στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες που τα αφορούν.
Η σημερινή δέσμη μέτρων λειτουργεί συμπληρωματικά στη σημαντική στήριξη που παρέχεται ήδη στον αγροτικό τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω του ρωσικού εμπάργκο, καθώς και στη στήριξη που παρέχει η ΕΕ σε ετήσια βάση στους γεωργούς και τις αγροτικές κοινότητες, η οποία ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ.
Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας (άμεσες ενισχύσεις για όλα τα κράτη μέλη, αύξηση των προκαταβολών των άμεσων πληρωμών και των στρεμματικών ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης), μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών (παρέμβαση και ιδιωτική αποθεματοποίηση, προώθηση, βελτίωση του Παρατηρητηρίου Γάλακτος, διευκόλυνση των εξαγωγών) καθώς και δράσεις για τη βελτίωση της εμπορικής αλυσίδας.
Στην παρέμβασή του ο Έλληνας Αν. Υπουργός τόνισε την ανάγκη για άμεση και στοχευμένη ανταπόκριση στα πολλαπλά προβλήματα των γεωργών, που οφείλονται είτε στη συγκυρία είτε σε πολιτικές επιλογές της ΕΕ, όπως οι ρωσικές απαγορεύσεις ή η κατάργηση των ποσοστώσεων και που αφορούν - πέρα από την κτηνοτροφία - και άλλους σημαντικούς τομείς, όπως τα οπωροκηπευτικά, η ζάχαρη και το ρύζι.
Σε ό,τι αφορά στο γάλα, ο Αν. Υπουργός υπενθύμισε ότι η λήξη των ποσοστώσεων οδήγησε σε μείωση της παραγωγής σε χώρες με υψηλό κόστος και δυσχερέστερες συνθήκες παραγωγής και διακίνησης, όπως η Ελλάδα και τόνισε ότι η παράμετρος αυτή πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την κατανομή της έκτακτης ενίσχυσης στα κράτη μέλη. Τόνισε επίσης ότι η αναγραφή της χώρας καταγωγής είναι σημαντική για την ενίσχυση της διαφάνειας και των μικρών εκμεταλλεύσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Μελάς υπογράμμισε ότι η όποια συζήτηση για αύξηση των θεσμικών τιμών θα πρέπει να αφορά όχι μόνο το γάλα αλλά και άλλους ευαίσθητους τομείς και προϊόντα. Θα πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις σε θέματα όπως η ολοκλήρωση βελτιωμένων μέτρων για διανομή προϊόντων στα σχολεία, η διεύρυνση των προορισμών για τα προϊόντα απόσυρσης και η βελτίωση των κανόνων για τις ομάδες παραγωγών. Σε ότι αφορά στην αύξηση των προκαταβολών των άμεσων ενισχύσεων, τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου Πυλώνα, που θα διευκολύνει τη ρευστότητα, ο κ. Μελάς ζήτησε από την Επιτροπή να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στους ελέγχους, που μπορούν να ολοκληρωθούν πριν την τελική εξόφληση των γεωργών.
Ο Αν. Υπουργός ανέφερε επίσης ότι η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, σε όλες τις περιφέρειες της Ένωσης, στις σημερινές πολύπλοκες συνθήκες των αγορών, απαιτεί συντονισμένες δράσεις και στρατηγική, σε όλα τα επίπεδα, για άμεσες και βραχυπρόθεσμες λύσεις αλλά και για τις μεσο – και μακροπρόθεσμες προοπτικές. Η σύσταση μιας Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τα θέματα αυτά, είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όπως δήλωσε ο Αν. Υπουργός, «οι προσπάθειες της ΕΕ πρέπει να στοχεύουν σε δράσεις που έχουν αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής και στο εισόδημα των γεωργών και στη δικαιότερη κατανομή της προστιθέμενης αξίας στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η διατήρηση των αγορών και η αναζήτηση νέων διεξόδων απαιτεί μεγαλύτερη προστασία τόσο των αμυντικών όσο και των επιθετικών συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών της στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις. Για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των κρίσεων, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής γεωργίας, οφείλουμε να διαθέτουμε ευέλικτα εργαλεία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των περιφερειών της ΕΕ, για όλους τους τομείς με ορατούς κινδύνους, για τους οποίους μάλιστα υπάρχουν τοπικές ιδιαιτερότητες».
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr