"Προσπαθήσαμε επίσης να διαμορφώσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Πετύχαμε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (σ.σ. πρόκειται για συμφωνία δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής σε έργα που κινδύνευαν να μείνουν ανολοκλήρωτα), αλλά και αύξηση των προκαταβολών για το επόμενο ΕΣΠΑ (σ.σ. από το 7% στο 14%), γεγονός που μας δίνει αέρα ενόψει της ενεργοποίησης των προγραμμάτων στο τέλος του 2015 ή στις αρχές του 2016" επισήμανε ο κ.Σταθάκης.
Πρόσθεσε ότι θετική συγκυρία αποτελεί και ο κοινοτικός στόχος για την αύξηση της συμμετοχής του βιομηχανικού τομέα στο 20% του κοινοτικού ΑΕΠ μέχρι το 2020. "Πρόκειται για έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, στον οποίο θα δοκιμαστεί η κυβέρνηση του μέλλοντος" σημείωσε. Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς, σημείωσε ότι "αυτή εξασφαλίζει ένα πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας μέχρι το 2022, κι αν επιτευχθεί και η συμφωνία για το χρέος για πολύ περισσότερο χρόνο".
Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους και μια πιο προσωπική, όπως είπε, ιστορία, που τον "δένει" πιο άμεσα με τη βιομηχανία. "Ξεκίνησα το διδακτορικό μου, στις αρχές της δεκαετίας του '80, με ερωτηματολόγια που συμπλήρωνα στις βιομηχανίες της Ελλάδας" σημείωσε.
Από την πλευρά του, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, γνωστοποίησε ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον "Καλλικράτη", έχει θέσει στη δημοτική του ομάδα πρόταση για τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων ώς αριστίνδην μελών στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
"Η δουλειά του ΣΒΒΕ ως συνδικαλιστικού οργάνου των επιχειρήσεων υπήρξε διαχρονικά εξαιρετικά σημαντική, Απλά η φωνή του δεν ακούγεται όσο πρέπει" πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παππούς του κ.Μπουτάρη, Περικλής Χατζηλάζαρος, εμφανίζεται στη φωτογραφία της πρώτης διοικητικής επιτροπής του ΣΒΒΕ, που υπάρχει στο επετειακό λεύκωμα για τα 100 χρόνια του φορέα.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε την ανάγκη αποκέντρωσης των κρατικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, αφού δεν ήταν και δεν είναι εύκολο να κατεβαίνει κάποιος συνέχεια στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι ο ΣΒΒΕ εκπροσωπεί 470 επιχειρήσεις "από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Έβρο και τον Όλυμπο", ενώ κάνοντας αναδρομή στην ιστορία του φορέα, υπενθύμισε ότι ο σύνδεσμος των βιομηχάνων της βόρειας Ελλάδας ήταν αυτός που εφήρμοσε και καθιέρωσε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το κατώτατο ημερομίσθιο στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η 80ή ΔΕΘ πέτυχε χτες αυξημένη επισκεψιμότητα κατά 37%, από την πρώτη ημέρα της διοργάνωσής της, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr