Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς η επίτευξη συνολικής συμφωνίας είναι δύσκολο να γίνει μέχρι τότε, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε νέο ενδιάμεσο δάνειο αλλά και σε νέα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί «βλέπουν» προαπαιτούμενα σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που έχουν να κάνουν με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, τις αλλαγές γενικότερα στο φορολογικό καθεστώς (π.χ. ψήφιση της σταδιακής αύξησης της προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών), καθώς και την τροποποίηση των νόμων που υιοθετήθηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση και από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια ολοκλήρωσαν το Σαββατοκύριακο την αποτίμηση τους και πλέον ανοίγει ο δρόμος για επεξεργασίες μέτρων και χρονικές οριοθετήσεις υλοποίησης. Ουσιαστικά πλέον τη σκυτάλη λαμβάνουν από τις τεχνικές επιτροπές οι επικεφαλής του κουαρτέτου και οι υπουργοί που καλούνται να προχωρήσουν σε δεσμεύσεως.
Ήδη η αρχή έγινε με την επαφή του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών. Άλλωστε το μέτωπο των εργασιακών είναι το πιο καυτό καθώς ειδικά το ΔΝΤ πιέζει σε απελευθέρωση απολύσεων αλλά και σε πάγωμα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης πιέζουν για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ παράλληλα αξιώνουν και την κατάργηση της διάταξης του νόμου 4131 που προβλέπει την επαναφορά της σύνταξης για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.
Πέρα από το θέμα των εργασιακών και του ασφλαλιστικού καυτά είναι τα μέτωπα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των κόκκινων δανείων για τα οποία είναι προγραμματισμένες συναντήσεις τις ερχόμενες ημέρες, Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στη διαμόρφωση του νέου Ταμείου που σε βάθος 30 ετών θα αναλάβει τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, ενώ ανοικτό παραμένει και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στη διαχείριση των "κόκκινων δανείων". Από το ζήτημα αυτό θα εξαρτηθεί το πώς θα προχωρήσουν οι έλεγχοι και η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι τα όποια προαπαιτούμενα για την εκταμίευση μιας δόσης «μαμούθ» τον Αύγουστο είναι να ψηφιστούν μαζί με την τελική συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που θέλει την κυβέρνηση και τους δανειστές να καταλήγουν στο κείμενο του νέου Μνημονίου έως τις 15 Αυγούστου. Και αυτό για να μπορέσουν να ψηφιστούν μέχρι τις 17-18 του μήνα και να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα η πρώτη δόση του νέου δανείου.
Η δόση που η κυβέρνηση επιδιώκει μπορεί πάντως να φθάσει ακόμα και τα 25 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένης και μίας προκαταβολής για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών).
Μήνυμα Δραγασάκη
Το στίγμα, πάντως των προθέσεων της αλλά και την ανησυχία της για το που το πάνε οι δανειστές έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος με συνέντευξή του στην REALNEWS ξεκαθάρισε ότι «Κάθε μονομερής αλλαγή (σ.σ. εννοεί από τους δανειστές) των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κίνδυνος για grexit είναι υπαρκτός. Αλλά θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της που θα καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα εξαντληθούν τα όρια των περιορισμένων κοινοβουλευτικών αντοχών της κυβένρησης, ώστε να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου και να αποφευχθεί ένα ακόμη δάνειο-γέφυρα προκειμένου να πληρωθεί το ομόλογο προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου ύψους 3,5 δισ. ευρώ περίπου και όχι μόνο.
Στο μεταξύ οι "διαφωνούντες" βουλευτές εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Μέγαρο Μαξίμου βαθαίνοντας το χάσμα που χωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου από την "αριστερή πλατφόρμα".
Το πιθανότερο σενάριο εκλογών παραπέμπει στο Νοέμβριο και μετά, κι εφόσον υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους. Εν τω μεταξύ ο αρμόδιος υφυπουργός επικρατείας για το συντονισμό της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς Τέρενς Κουίκ με συνεχείς συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη εντείνει τις πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής αντεπίθεσης, σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr