Ο λόγος για την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης έχει αποκτήσει και συνεχίζει να διεκδικεί αυτόνομο ρόλο, αλλά και των εκάστοτε ενοίκων της Καραγεώργη Σερβίας, όπου η έδρα του πολιτικού προϊσταμένου των υπηρεσιών είσπραξης εσόδων (Γ. Μαυραγάνης, Ν. Βαλαβάνη, ήταν οι πρώην και τώρα ο Τρ. Αλεξιάδης).
Κεντρικό διακύβευμα ανάμεσα σε αυτό το πολύ – πολικό σύστημα είναι το ποιος ελέγχει τον απίστευτο όγκο δεδομένων, αλλά και το ποιος έχει και το πάνω χέρι στους ελέγχους. Πρόσφατη είναι η ιστορία με την ηχηρή παραίτηση στον τότε υπ. Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλο του πρώην επικεφαλής (το 2011 παραιτήθηκε) επιφανούς καθηγητή πληροφοριακών συστημάτων Δ. Σπινέλη από την υπηρεσία, καθώς δεν μπόρεσε όπως καταγράφηκε στον τύπο, εν μέσω πρώτου μνημονίου, να περάσει πολιτικές αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Επίσης όλοι θυμούνται ότι η απομάκρυνση δια τη παραιτήσεως του Χάρη Θεοχάρη, δύο χρόνια μετά, από άλλη θέση βέβαια, ήταν το σημείο καμπής για την αλλαγή στάσης της τρόικας απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά. Παράλληλα την εποχή Θεοχάρη ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ήταν σε εξέλιξη μια διαμάχη για τα δεδομένα της ΓΓΠΣ.
Η ΓΓΔΕ ζητούσε στοιχεία για να ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχων Elenxis, που είναι το βασικό εργαλείο, εφόσον ολοκληρωθεί, που θα κάνει διασταυρώσεις και στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά με δυσκολία δίνονταν λόγω των τριβών μεταξύ των ορόφων της Καραγεώργη Σερβίας (εκεί τα γραφεία του Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και του αναπληρωτή υπουργού) και του 6ου ορόφου της οδού Νίκης, όπου το γραφείου του υπουργού). Ο λόγος η διεκδίκηση για κάθε πλευρά της ισχύος που δίνει η κατοχή δεδομένων στην εποχή της πρωτοκαθεδρίας των πληροφοριακών συστημάτων.
Πάντως με αφορμή την ιστορία, που ξεκίνησε με τις προθέσεις Βαρουφάκη για αξιοποίηση των ΑΦΜ για έκδοση παράλληλου νομίσματος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδραξε την ευκαιρία να δηλώσει επισήμως ότι «τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης».
Το μεγάλο ζήτημα πάντως που παραμένει και αναμένεται να τεθεί είναι το πότε θα ολοκληρωθεί το elenxis και κυρίως πότε η φορολογική διοίκηση θα έχει το κύρος εκείνο καιτ ην αυτονομία που χρειάζεται για να κάνει σωστά τη δουλειά της. Με δεσμούς συνεργασίας, στοργής κι όχι οργής με την καρδιά του ΥΠΟΙΚ την ΓΓΠΣ...
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr