Ωστόσο η τελευταία αυτή εκδοχή της προσπάθειας μνημονιακής προσαρμογής της χώρας είναι και η πιο σκληρή, καθώς οδηγεί σε μια βίαιη διάψευση προσδοκιών, που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το τρίτο μεγάλο κόμμα που μπαίνει στη μέγγενη των προγραμμάτων σταθεροποίησης. Αυτή η βιαιότητα οδηγεί, μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, νομοτελειακά, στη διάσπαση ενός πολιτικού σχηματισμού, που γιγαντώθηκε από τα ερείπια των δύο πρώτων μνημονίων, αλλά και των άλλων κομμάτων.
Ώρες αποφάσεων και προτεραιοτήτων για τον Πρωθυπουργό
Σε ένα τοπίο που θυμίζει κινούμενη άμμο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πλέον, καλείται να πάρει αποφάσεις τις επόμενες ώρες, που ουσιαστικά τον οδηγούν σε άρδην αλλαγή ζωής και στάσης. Η προσωπική αυτή υπέρβαση, που προήλθε από τις δραματικές ώρες της Συνόδου Κορυφής, οδηγεί αυταπόδεικτα σε αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, αλλά και της φυσιογνωμίας του κόμματος, που πρέπει να γίνει σε συνθήκες συναγερμού. Πριν από αυτά όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, για τα οποία υπάρχει ήδη σημαντική υποστήριξη προεδρικών βουλευτών και υπουργών.
Έτσι, η διατήρηση στη ζωή των τραπεζών μέσα από τον ELA προϋποθέτει τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι αύριο. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει η προετοιμασία για το νέο πρόγραμμα και το νέο δάνειο από τον ESM, αλλά και να συναφθεί η συμφωνία – γέφυρα για να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (Ιουλίου – Αυγούστου). Κι όλα αυτά μέσα από μια κοινοβουλευτική διαδικασία που η παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου δημιουργεί απορίες για το πώς θα γίνουν κατορθωτά όλα αυτά.
Οι αλλαγές προσώπων πάντως φαίνεται να περνούν σε επόμενη φάση καθώς πρώτα από όλα προέχουν τα προαπαιτούμενα. Μπορεί μάλιστα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να καλεί τον Πρωθυπουργό το πρωί της Τρίτης να ανακαλέσει «έστω στο και 5 της υπογραφής του στη συμφωνία» για να σώσει τη χώρα από μια καταστροφή, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι στιγμής φέρεται αποφασισμένο έστω και μέσα από «συναισθηματικά συντρίμμια» να προχωρήσει στη μάχη για την υλοποίηση της επώδυνης συμφωνίας.
Αλλαγές προσώπων και δομών
Ήδη ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών, μόλις το επιτρέψει η διαδικασία προαπαιτούμενων, ενώ είναι ανοικτό και το να γίνει και δομικός ανασχηματισμός. Άλλωστε η παραίτηση, χθες, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χουντή, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής, προς αντικατάσταση του κ. Μανώλη Γλέζου, η διαφοροποίηση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη, που ψήφισαν «παρών» δημιουργεί τα πρώτα κενά στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Κώστας Ήσυχος είναι σε αναμονή καθώς μαζί με τον κ. Χουντή ήταν σε αυτούς τους 15 που ψήφισαν «ναι» στην ψηφοφορία του περασμένου Σαββάτου, αλλά προεξόφλησαν με κείμενό τους ότι δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.». Να διαφωνεί με το περιεχόμενο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής εμφανιζόταν μέχρι χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Με δεδομένες λοιπόν σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιχειρήσει με νέα πρόσωπα διευρύνσεις και face lifting στο κυβερνητικό σχήμα να στείλει μήνυμα σε νέα κοινωνικά στρώματα με τα οποία θα πρέπει να συμπορευτεί και μετά τις ειδικές συνθήκες του καλοκαιριού. Άλλωστε με το πέρας της διαμόρφωσης συμφωνίας με το ESM πολλοί είναι εκείνοι που εισηγούνται εκλογές ώστε να μπει σφραγίδα νομιμοποίησης στην πολιτική του μετάλλαξη.
Οι «τουλάχιστον 30», (17 δεν υπερψήφισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου την έγκριση της ελληνικής πρότασης και άλλοι 15 την υπερψήφισαν μεν αλλά στη συνέχεια δήλωσαν ότι το έκαναν με βαριά καρδιά, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας) βουλευτές που φαίνεται να χάνει ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον οδηγούν σε μονόδρομο εκλογών σε λίγους μήνες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr