Φαίνεται πως οι ελληνικές προτάσεις δεν καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι επίσης θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Παράλληλα, οι εταίροι στο τραπέζι του Eurogroup φαίνεται πως ζήτησαν άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων, ενώ άσκησαν πιέσεις για περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της νομισματικής ένωσης έχουν χωριστεί σε δύο "στρατόπεδα", με τη μια πλευρά να αποτελείται από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τους υπουργούς της Φινλανδίας και της Σλοβακίας, και την άλλη από τον ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και ακόμα έξι χώρες. Οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται πως κρατούν πιο ουδέτερη στάση.
Ιδιαίτερες αντιρρήσεις κατά ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας φαίνεται πως προβάλει η Φινλανδία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στούμπ να μην είναι διατεθειμένος να δεχθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα έπειτα από ψήφισμα της φινλανδικής Βουλής που δεν ενέκρινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εταίρος της φιλανδικής κυβέρνησης, το Κόμμα των Φιλανδών, που ήταν προηγουμένως γνωστό ως «Αληθινοί Φιλανδοί», γνωστό για τις ακραία συντηρητικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις του, απείλησαν με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν ληφθεί απόφαση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πτώση της κυβέρνησης και νέες εκλογές.
Ωστόσο, το καταστατικό του ESM προβλέπει καταστάσεις όπως αυτές, δίνοντας το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε έκτακτη ψηφοφορία σχετικά με την παροχή βοήθειας από τα μέλη του Eurogroup. Σε περίπτωση που οι θετικές ψήφοι των κρατών μελών ξεπεράσουν το 85%, τότε άρετε το βέτο ενός κράτους και δεν χρειάζεται πλέον απόλυτη πλειοψηφία.
Να σημειωθεί ότι οι εταίροι φαίνονται να ζητούν από τη κυβέρνηση να καταθέσει αλλεπάλληλα νομοσχέδια, αρχικά για το νέο καθεστώς στο ΦΠΑ, τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των μονοπωλίων (σπάσιμο των καρτέλ σύμφωνα με την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και το πάγωμα όλων των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Ντάισελμπλουμ: Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη
Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη, σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
«Διακόψαμε τη συνάντησή μας, θα συνεχίσουμε αύριο», δήλωσε ο Κ. Ντέισελμπλουμ και πρόσθεσε:
«Είχαμε μια βαθιά συζήτηση των ελληνικών προτάσεων. Είναι δύσκολο, η δουλειά όμως συνεχίζεται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr