Από αυτές, όπως λένε πηγές της αγοράς, μόλις 500-600 αιτήσεις παίρνουν σε ημερήσια βάση το πράσινο φως για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εισαγωγές, εκ των οποίων το 60% αφορά φαρμακευτικά σκευάσματα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, προς την Ειδική Επιτροπή δίνεται καταρχήν προτεραιότητα στις αιτήσεις για φάρμακα, εν συνεχεία για καύσιμα και τέλος στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με επιχειρηματία που πρωταγωνιστεί στον κλάδο των χυμών-αναψυκτικών, «Έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε που κατέθεσα τα απαραίτητα έγγραφα στην Ειδική Επιτροπή για να κάνω τις εισαγωγές των πρώτων υλών που χρειάζομαι για την βιομηχανία μου και ακόμη αναμένω». Κατά την ίδια πηγή, η κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες, έχει φέρει την ελληνική βιομηχανία στα όριά της, ενώ χαρακτηρίζει απίστευτα χρονοβόρα και άνευ ουσίας την όλη αυτή διαδικασία. Όπως λέει πριν γίνει η κατάθεση της αίτησης στην Ειδική Επιτροπή, η βιομηχανία θα πρέπει να έχει υποβάλλει στην τράπεζα επεξηγηματική επιστολή, γιατί δηλαδή θέλει η εταιρεία να κάνει αυτή την εισαγωγή και πόσο σημαντική είναι αυτή για τη λειτουργία της επιχείρησης. Εφόσον εγκριθεί από την τράπεζα εκδίδεται προτιμολόγιο και όλα αυτά πρέπει να κατατεθούν στην Ειδική Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου για την τελική έγκριση.
Εντωμεταξύ, επιχειρηματίες καταγγέλλουν ότι η Ειδική Επιτροπή δείχνει χωρίς λόγο προνομιακή μεταχείριση σε κάποιες αγορές του εξωτερικού έναντι άλλων αγορών. Φήμες λένε ότι γνωστός εισαγωγέας κρεάτων που είχε καταθέσει δύο αιτήσεις για εισαγωγές από Γαλλία και Γερμανία, έλαβε έγκριση ύστερα από 10 ημέρες για την πρώτη αλλά όχι για τη δεύτερη χωρίς καμία αιτιολόγηση από το θεσμικό όργανο του κράτους.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr