Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Ευρωπαίων ζητεί την αποτύπωση σε κείμενο της δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών για προσήλωση στο ευρώ, αλλά και μια δήλωση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί αμφισβήτηση της ευρωζώνης. Μάλιστα έχει στείλει μηνύματα για γρήγορη κατάθεση προτάσεων ώστε να υπάρξει χρόνος μέχρι αύριο να μελετηθούν από τα όργανα και τα κράτη μέλη, αλλά κυρίως από τους Μέρκελ και Ολάντ.
Στο αντίποδα η ελληνική πλευρά επιχειρεί να θέσει στο τραπέζι την πρόταση Junker στην τελευταία βελτιωμένη της έκδοση μαζί με κάποια από τα αιτήματα που είχαν κατατεθεί από την Αθήνα στο πολυσέλιδο σχέδιο συμφωνίας με μέτρα 8 δισεκ. ευρώ. Η Ελληνική πλευρά επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι τον χαμηλό ΦΠΑ σε εστίαση-ξενοδοχεία (στο 13% από το 23%), την διατήρηση του ΕΚΑΣ, τη συγκράτηση της μείωσης των αμυντικών δαπανών, την κατάργηση του 100% της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις , αλλά και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων.
Παράλληλα η Αθήνα επιδιώκει την αξιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να πιέσει για μια δήλωση για την εκκίνηση της αναδιάρθρωσή τους.
Τέλος επιθυμεί να βάλει σε βάση μεσοπρόθεσμης κάλυψης το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο σημειωτέον αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία διαφοράς.
Η πλευρά των δανειστών επιθυμεί την κάλυψή τους ανά μήνα κι όχι σε μια σταθερή βάση σε βάθος έτους ή διετίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr