Όπως επισήμανε αρχικά «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Πολλές ευκαιρίες έχουν χαθεί. Η Επιτροπή θέλει την εντολή του Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα».
«Οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει ή έχουν παραμεριστεί. Πριν από 8 μήνες η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Δυστυχώς η παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν υιοθέτησε αξιόπιστη στρατηγική για να βγει από την κρίση. Οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν τα capital controls» συνέχισε.
«Απαιτούνται γρήγορα μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη. Θέλουμε να είμαστε τίμιοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Έχουμε 500 δις για να βοηθήσουμε τις ελεύθερες οικονομίες. Η ΕΚΤ παρακολουθεί ήδη την κατάσταση με τις αγορές. Με την εμπιστοσύνη των πέντε προέδρων θα κινηθούμε στην ενίσχυση της δικής μας ένωσης. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη.» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Εν συνεχεία τόνισε, «Το ερώτημα όπως ετέθη στους Έλληνες δεν ήταν πραγματικό ούτε είχε νομική βάση. Το ερώτημα δεν ανταποκρινόταν στην τρέχουσα πραγματικότητα με τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί σε ύστερο χρόνο. Το νόημα του δημοψηφίσματος ήταν πολιτικό. Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ το «ΟΧΙ» θα αποδυνάμωνε την κυβέρνηση. Μπορούμε να μιλήσουμε για καινούργιο πρόγραμμα στα πλαίσια του ESM αν συνεδριάσει το Eurogroup. Έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να εγγυηθούμε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και να απομακρύνουμε τυχόν οικονομική αστάθεια.»
Σχολιάζοντας την παραίτηση Βαρουφάκη, είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα ορίσει τον επόμενο υπουργό άρα η επιτροπή δεν μπορεί να πάρει κάποια θέση επί τούτου.»
Τέλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, σχολίασε: «Το πρόγραμμα του EFSF απέτυχε και τώρα το προτεινόμενο πρόγραμμα δεν είναι πια στο τραπέζι. Πρέπει όλοι να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα και νομίζω ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να συναποφασίσουμε για το μέλλον της Ελλάδας.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr