Εντός δύο ημερών, θα κριθεί το κατά πόσον η άρνηση του ελληνικού λαού στην πρόταση των δανειστών, θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις διαπραγματευτικές κινήσεις της κυβέρνησης. Πρώτον, σήμερα το μεσημέρι, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που καλείται να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δείχνοντας ανοχή μιας ή δύο ημερών μέχρι να φανεί αν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συμφωνίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, για την Ελλάδα, το βράδυ της Τρίτης.
Εβδομάδα-Γολγοθάς
Υπό το βάρος της χρηματικής ασφυξίας, της απομόνωσης της χώρας από διεθνείς συναλλαγές, τις ουρές στα ΑΤΜ, τις ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και του φόβου για κούρεμα των καταθέσεων η κυβέρνηση να ξεκινά αγώνα δρόμου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ίσως αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όχι απλώς δηλαδή για να τους ενημερώσει για τους κινδύνους που ανακύπτουν ή να τους αποσπάσει μία δημόσια στήριξη (ή και την υπογραφή τους ακόμα) στην ελληνική αίτηση για τρίτο πρόγραμμα -που είναι και η μόνη εναλλακτική πριν την ρήξη μαζί με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ- αλλά και για να επωμιστούν όλοι μαζί συνολικά την συνευθύνη μίας εθνικής στρατηγικής διαπραγμάτευσης αν, ο μη γένοιτο, οδηγηθεί αυτή σε αποτυχία.
Πώς θα κινηθούν οι αγορές
Βαρόμετρο θεωρούνται και οι αντιδράσεις των διεθνών αγορών που ανοίγουν σήμερα και θα δείξουν αν προεξοφλούν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και διάσπαση της ευρωζώνης, ή αν η «φωτιά» μπορεί να μεταφερθεί στα ιταλικά ή ισπανικά ομόλογα.
Οι διεθνείς οίκοι πάντως μιλούν ανοιχτά πια για το Grexit. Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος Allianz δήλωσε ότι δεν ξέρει «πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει μια λειτουργική σχέση με την Ευρώπη». Στο ίδιο πλαίσιο η JP Morgan θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το βασικό πλέον σενάριο.
Τα 4 σενάρια
Τέλος, να σημειωθεί πως αξιόπιστοι αναλυτές όπως της Deutsche Bank κάνουν λόγο για τέσσερα ενδεχόμενα:
- Οι εταίροι της ευρωζώνης να προσφέρουν ένα ήπιο πρόγραμμα στην Ελλάδα,
- Η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, χάρη στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ και με την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μόνο εγχώριους πόρους για τις δημοσιονομικές ανάγκες της (μισθούς συντάξεις)
- Το αυξανόμενο οικονομικό και πολιτικό κόστος λόγω των κλειστών τραπεζών να οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή οποία θα κάνει μία νέα συμφωνία με τους πιστωτές και
- Να ξεκινήσει η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr