Άπαντες πλέον στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα επισημαίνουν ότι οι τράπεζες είναι αδύνατον να ανοίξουν την προσεχή Τρίτη, εκτός αν υπάρξει συμφωνία και ΕΚΤ ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας ενώ προειδοποιούν και για τις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις μιας οριστικής ρήξης με τους εταίρους και της επιστροφής στη δραχμή.
Είναι κοινό μυστικό ότι η ρευστότητα εξαντλείται. Μετά και την χθεσινή ημέρα το σύνολο του αποθέματος χαρτονομισμάτων έχει πλέον συρρικνωθεί στα 500 - 600 εκατ. ευρώ, και με βάση το σημερινό όριο αναλήψεων (60 ευρώ ημερησίως) είναι αμφίβολο αν τα ΑΤΜ, και τα κατάστημα που άνοιξαν για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μέχρι την Δευτέρα.
Τι θα κάνει η ΕΚΤ
Υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι το κλειδί για το μέλλον του εγχώριου πιστωτικού συστήματος βρίσκεται στα χέρια του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης Μ. Ντράγκι. Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιβάλει την άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας, δηλαδή αν είναι ΝΑΙ, θα υπάρξουν άμεσα ενέργειες από την ΕΚΤ για την εκτόνωση των πιέσεων στις τράπεζες. Αν το αποτέλεσμα είναι ΟΧΙ τότε η χώρα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης και οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν. Χωρίς προοπτική άμεσης συμφωνίας, και με δεδομένες τις θέσεις της Ε.Ε., θα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν οι τράπεζες την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου. Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο διάστημα έως ότου βρεθούν λεφτά ή νέο νόμισμα.
Άλλωστε τόσο ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας όσο και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς με χθεσινές τους δηλώσεις είπαν το προφανές ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν μόνο με συμφωνία με τους Εταίρους.
Fitch: Δύσκολη η άρση των capital controls
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch Ratings όπου σε έκθεσή του ανέφερε ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα είχαν χρεοκοπήσει εάν δεν είχαν επιβληθεί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), εξαιτίας της εκροής καταθέσεων και της απόφασης της ΕΚΤ να μην αυξήσει το ανώτατο όριο του ELA.
Ακόμη ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ταχεία άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι εξαιρετικά απίθανη, ακόμη και αν υπάρξει επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι οι έλεγχοι στις κυπριακές τράπεζες, ήρθησαν το Μάιο και διήρκεσαν δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον οίκο, η θέση ρευστότητας και φερεγγυότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ αδύναμη και πολύ σύντομα ορισμένες τράπεζες μπορεί να πλησιάζουν στο σημείο όπου η διάσωση καθίσταται ένα πραγματικό ενδεχόμενο.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με τη χρήση εγχώριων πόρων, θα ήταν αδύνατη λόγω της ασθενούς οικονομικής κατάστασης του κράτους. Τα υπόλοιπα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που διατίθενται για την κάλυψη ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή διάσωσης στην Ελλάδα ακυρώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), όταν το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου.
Το ελληνικό ταμείο εξασφάλισης καταθέσεων, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διέθετε μόνο 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Δεν υπάρχει ακόμη πανευρωπαϊκό ταμείο εξασφάλισης των καταθέσεων, αλλά στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, οι τράπεζες της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ταμεία εξασφάλισης καταθέσεων σε άλλες χώρες. Άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να συμφωνήσουν να τα μοιραστούν εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr