Η ελληνική πρόταση φαίνεται να είναι η ίδια με εκείνη που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα με μικρές διαφοροποιήσεις. Η πρόταση των θεσμών, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι ένα έγγραφο με τα σημεία στα οποία είναι εφικτή η συμφωνία, σύμφωνα με την δική τους εκτίμηση.
Από την πλευρά της Αθήνας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Επίσημαίνουν επίσης ότι η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της, οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες.
Ωστόσο, οι δανειστές θεωρούν ότι βάση συμφωνίας αποτελεί το επικαιροποιημένο σχέδιο των θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ, στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Αντικρουόμενα μηνύματα
Αντικρουόμενα ήταν τα μηνύματα πριν από την εκκίνηση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Προσερχόμενος στον χώρο της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την αισιοδοξία του: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη: Μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες. Αλλά έχω ένα προαίσθημα ότι, σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι δεν βλέπει ούτε σήμερα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι τελική απόφαση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει μέχρι σήμερα και δεν έχει κάνει κάποια συμβιβαστική πρόταση.
«Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να έχει καταλάβει τι διακυβεύεται», είπε στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας παράλληλα πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr